[ X ]
[ X ]
[ X ]
Reuniunea Subcomitetului vamal RM – UE, desfășurat la Chișinău
22 Noiembrie

„Serviciul Vamal depune în continuare eforturi susținute pentru a progresa în implementarea eficientă a prevederilor Acordului de Asociere, inclusiv la capitolul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Scopul nostru este să devenim o instituție racordată la cele mai bune practici comunitare în domeniul asigurării securității economice și facilitării comerțului internațional”, a declarat, în cadrul deschiderii celei de-a V-a reuniuni a Subcomitetului Vamal Republica Moldova-Uniunea Europeană, Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, președinte al Subcomitetului, transmite CURENTUL.

Evenimentul a reunit reprezentanți din cadrul Serviciului Vamal – gazda întrunirii, Direcției Generale Impozitare şi Uniune Vamală (DG TAXUD) și Departamentului pentru comerț (DG TRADE) ale Comisiei Europene, Delegației UE în RM, EUBAM, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Directorul interimar al Serviciului Vamal a realizat o expunere amplă a reformelor inițiate de către autoritatea vamală în procesul de raliere la normele comunitare în domeniu, precum și a obiectivelor de modernizare instituțională, conform cerințelor înaintate. În expunerea sa, Iurie Ceban s-a referit la demersurile de armonizare a legislației vamale cu cea europeană prin elaborarea unui proiect al noului Cod Vamal, în care sunt transpuse prevederile cadrului legal comunitar. Inițiativele de armonizare a cadrului legal vizează inclusiv statutul de Agent Economic Autorizat, în vederea obținerii recunoașterii mutuale a AEO din RM și UE, astfel încât de avantajele statutului AEO să beneficieze și agenții economici care efectuează livrări de mărfuri în spațiul comunitar.

De asemenea, au fost expuse demersurile de modernizare a infrastructurii posturilor vamale, dar și a celei informaționale, prin implementarea NCTS și a Ghișeului Unic, precum și prin dezvoltarea altor module informaționale existente. Odată cu modernizarea sistemului informațional, în baza celei mai recente versiuni a softului aplicativ Asycuda World, va deveni posibilă implementarea unor noi facilități și proceduri simplificate de vămuire a mărfurilor, inclusiv extinderea utilizării procedurii de declarare electronică și dezvoltarea comerțului electronic (e-commerce).

Totodată, au fost punctate și ultimele evoluții în domeniul protejării drepturilor de proprietate intelectuală, fiind realizată o prezentare amplă a noului plan de acțiuni pentru combaterea încălcărilor DPI pentru perioada 2018-2020, de către Copreședintele Subcomitetului Vamal, Fernando Perreau de Pinninck, reprezentant al DG TAXUD.

Facilitățile introduse de către Serviciul Vamal au inclus și simplificarea activității de control vamal asupra operațiunilor economice ce nu sunt asociate unor riscuri fiscale majore, fiind întreprinse măsuri de transfer a acțiunilor de control de la prima linie la linia a doua. În acest sens, amintim că organul vamal a reluat procedura de vămuire a mărfurilor pe culoarul albastru, ce servește, totodată, și un instrument de testare a gradului de conformare a operatorilor economici. Noul instrument permite acordarea liberului de vamă fără efectuarea controlului documentar și fizic, tranzacțiile fiind supuse unui control ulterior prin reverificarea declarației vamale.

În acest context, conducerea Serviciului Vamal a subliniat sprijinul Uniunii Europene în realizarea tuturor inițiativelor de modernizare ale sistemului vamal național, atât prin prisma asistenței tehnice, cât și datorită expertizei calitative acordate.

La rândul lor, reprezentanții Comisiei Europene au menționat importanța continuării avansării pe agenda de integrare vamală europeană, exprimându-și certitudinea că reuniunea va genera noi oportunități de intensificare a colaborării instituite.

Agenda de lucru a mai inclus subiecte referitoare la Acordul OMC privind facilitarea comerțului, asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal și lupta împotriva fraudei, cooperarea transfrontalieră și managementul riscurilor.

Prima ședință a Subcomitetului Vamal RM-UE s-a desfășurat în anul 2015, acesta fiind creat ca o platformă de cooperare vamală bilaterală în vederea realizării angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, semnat în anul 2014.

Inapoi la arhiva noutaților