Ofițerii de legătură din cadrul Rețelei instituțiilor supreme de audit (ISA) din țările candidate și potențial candidate pentru aderare la Uniunea Europeană (UE) s-au întrunit în ședință la data de 20 iunie în orașul Lisabona, Portugalia. Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a fost reprezentată de Violeta Balan, șefă Secție relații externe și comunicare, ofițer de legătură din cadrul CCRM.
De asemenea, la ședință au participat reprezentanții Curții de Conturi Europene și SIGMA – inițiativa comună a OECD și UE, în calitate de parteneri principali care acordă suport și expertiză Rețelei.
Întrunirea a fost condusă de ISA din Bosnia și Herțegovina, actualul președinte al Rețelei. Agenda întrunirii a fost axată, primordial, pe examinarea și discutarea noului document de organizare și funcționare a Rețelei – Cadrul de cooperare al Rețelei. Proiectul documentului a fost prezentat de către membrii Grupului de lucru, creat pentru elaborarea Cadrului – ISA din Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova și Ucraina. Documentul stipulează misiunea și obiectivele de funcționare, procedurile de admitere în Rețea, organizare și structură, roluri și responsabilități, procese și proceduri de funcționare etc.
De asemenea, participanții au discutat rezultatele activităților realizate în anul curent în contextul implementării Planului de activitate al Rețelei pentru perioada 2022-2025, cum ar fi Webinarul privind managementul calității, organizat în luna aprilie și Masa rotundă privind cooperarea cu părțile interesate ale ISA, organizat în luna iunie în orașul Sarajevo, Bosnia și Herțegovina.
Evenimentul a fost organizat, tradițional, în ajunul ședinței anuale a Comitetului de contact al instituțiilor supreme de audit din Uniunea Europeană, care va avea loc, în perioada 21-22 iunie în orașul Lisabona, Portugalia.
Rețeaua instituțiilor supreme de audit din țările candidate și potențial candidate pentru aderare la UE este o inițiativă lansată pe lângă Comitetul de contact al ISA din UE pentru asigurarea cooperării, schimbului de cunoștințe și experiență profesională în scopul dezvoltării capacităților ISA din țările candidate și potențial candidate pe calea aderării la UE.
Menționăm că activitatea în cadrul Rețelei a fost dinamizată odată cu acceptarea noilor membri – ISA din Republica Moldova și Ucraina, ca instituții din țările cu statut de țară candidată pentru accedere la UE, statut acordat în anul 2022. Noii participanți, în special CCRM, au acordat suport la revizuirea Planului de lucru al Rețelei, elaborat cu suportul SIGMA – inițiativei comune a OECD și UE, precum și au conlucrat activ cu președintele Rețelei pentru a elabora documentul de organizare și funcționare a Rețelei.