[ X ]
Rețeaua de parajuriști comunitari a ajuns în 50 de localități din Moldova
19 Septembrie

Tot mai mulți cetățeni vor beneficia de asistență juridică garantată de stat, odată cu extinderea rețelei de parajurişti, transmite CURENTUL.

Din această toamnă, rețeaua a ajuns la 50 de parajurişti, ce activează în diverse regiuni din țară – din or. Vulcănești până la Briceni, de la Copceac, r. Ștefan-Vodă, până la Măcărești, r. Ungheni.

Noii parajuriști vor activa în următoarele localități: or. Vulcănești, UTA Găgăuzia; s. Bilicenii-Vechi, r. Sîngerei; s. Borogani, r. Leova; s. Pruteni, r. Făleşti; s. Țânțăreni, r. Anenii Noi; s. Vatici, r. Orhei; s. Zubrești, r. Strășeni; or. Căușeni, r. Căușeni; s. Colobabovca, r. Leova; s. Dahnovici, r. Hâncești; s. Sculeni, r. Ungheni; s. Izvoare, r. Fălești; or. Chişinău, mun. Chișinău; s. Sărătenii-Vechi, r. Telenești; s. Balanul Nou, s. Rămăzan, r. Rîșcani; s. Băhrinești, r. Florești; s. Boșcana, r. Criuleni; s. Izbiște, r. Criuleni.

Extinderea rețelei de parajuriști este parte a proiectului privind abilitarea juridică a categoriilor sociale defavorizate din Moldova, ce face parte dintr-un parteneriat regional finanțat de Fundațiile pentru o Societate Deschisă. Parteneriatul regional pentru abilitarea juridică a categoriilor sociale defavorizate este implementat simultan de fundațiile din nouă țări: Africa de Sud, Macedonia, Moldova, Mongolia, Nepal, Pakistan, Sierra Leone, Ucraina şi Statele Unite.

În perioada 2011-2014, Fundaţia Soros-Moldova a implementat Proiectul „Impulsionarea proceselor democratice din Republica Moldova prin abilitare și participare”, cu sprijinul financiar al Suediei. Componenta „Abilitarea juridică a comunităţilor rurale prin intermediul unei reţele de parajurişti comunitari” a urmărit înzestrarea membrilor comunităților rurale cu un spectru larg de cunoștințe și deprinderi juridice pentru a-și proteja drepturile și a cere respectarea acestora, cu ajutorul parajuriștilor.

În cadrul proiectului inițial, a fost creată o rețea formată din 32 de parajuriști comunitari din diferite zone rurale ale ţării. Peste 12 mii de oameni au reușit cu ajutorul parajuriștilor să-și rezolve problemele de ordin juridic cu care s-au confruntat, fie că a fost vorba despre moștenire, divorț, asistență socială sau dreptul la proprietate.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților