Tot mai mulți cetățeni vor beneficia de asistență juridică garantată de stat, odată cu extinderea rețelei de parajurişti, transmite CURENTUL.
Din această toamnă, rețeaua a ajuns la 50 de parajurişti, ce activează în diverse regiuni din țară – din or. Vulcănești până la Briceni, de la Copceac, r. Ștefan-Vodă, până la Măcărești, r. Ungheni.
Noii parajuriști vor activa în următoarele localități: or. Vulcănești, UTA Găgăuzia; s. Bilicenii-Vechi, r. Sîngerei; s. Borogani, r. Leova; s. Pruteni, r. Făleşti; s. Țânțăreni, r. Anenii Noi; s. Vatici, r. Orhei; s. Zubrești, r. Strășeni; or. Căușeni, r. Căușeni; s. Colobabovca, r. Leova; s. Dahnovici, r. Hâncești; s. Sculeni, r. Ungheni; s. Izvoare, r. Fălești; or. Chişinău, mun. Chișinău; s. Sărătenii-Vechi, r. Telenești; s. Balanul Nou, s. Rămăzan, r. Rîșcani; s. Băhrinești, r. Florești; s. Boșcana, r. Criuleni; s. Izbiște, r. Criuleni.
Extinderea rețelei de parajuriști este parte a proiectului privind abilitarea juridică a categoriilor sociale defavorizate din Moldova, ce face parte dintr-un parteneriat regional finanțat de Fundațiile pentru o Societate Deschisă. Parteneriatul regional pentru abilitarea juridică a categoriilor sociale defavorizate este implementat simultan de fundațiile din nouă țări: Africa de Sud, Macedonia, Moldova, Mongolia, Nepal, Pakistan, Sierra Leone, Ucraina şi Statele Unite.
În perioada 2011-2014, Fundaţia Soros-Moldova a implementat Proiectul „Impulsionarea proceselor democratice din Republica Moldova prin abilitare și participare”, cu sprijinul financiar al Suediei. Componenta „Abilitarea juridică a comunităţilor rurale prin intermediul unei reţele de parajurişti comunitari” a urmărit înzestrarea membrilor comunităților rurale cu un spectru larg de cunoștințe și deprinderi juridice pentru a-și proteja drepturile și a cere respectarea acestora, cu ajutorul parajuriștilor.
În cadrul proiectului inițial, a fost creată o rețea formată din 32 de parajuriști comunitari din diferite zone rurale ale ţării. Peste 12 mii de oameni au reușit cu ajutorul parajuriștilor să-și rezolve problemele de ordin juridic cu care s-au confruntat, fie că a fost vorba despre moștenire, divorț, asistență socială sau dreptul la proprietate.
Cristina Parfeni