[ X ]
[ X ]
[ X ]
Restaurarea a patru mori de vânt din R. Moldova: Cui aparține proiectul, de câți bani e nevoie și cine poate ajuta
25 Februarie

Patru mori de vânt care s-au mai păstrat din Basarabia de altă dată urmează să fie restabilite. Este vorba despre un proiect inițiat de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. Două mori se află în satul Beșalma, una în Mileștii Mici și una în Cernoleuca, informează CURENTUL.

Solicitat de reporterul nostru, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Șefăniță a comunicat că inițiativa are scopul de a valorifica patrimoniului industrial, care în ultimii 30 de ani se află într-o stare de abandon și de degradare avansată.

„Moara din raionul Dondușeni este un bun exemplu că autoritățile nu s-au implicat în ocrotirea monumentelor și nu au fost făcute investiții. Din acest motiv, am considerat că este necesar să inițiem proiectul pilot, cu obiective mici, dar realizabile, care vor spori dezvoltarea turismului în localitățile respective”, a declarat Ion Șefăniță.

Lucrările propriu-zise vor începe în perioada caldă, iar prima moară care va fi restaurată este cea din Cernoleuca, care a și suferit cel mai mult.

„Vom uni toate eforturile, de la nivel de agenție, până la nivel de autoritate publică locală, și inclusiv cu implicarea sătenilor. Noi vom cofinanța proiectul până la 100 000 lei, însă mai departe sperăm că vor contribui și localnicii. Dorim să adunăm o clacă, deoarece moara are o tehnică de construcție cu nuiele, lut, și alte elemente care pot fi realizate cu implicarea oamenilor din sat”, a precizat acesta.

Finalizarea procesului de renovare este preconizată pentru august 2021. Ulterior vor continua lucrările la Mileștii Mici și Beșalma, care sunt mai puțin problematice.

„Între timp, îmi doresc să identific parteneriate pentru morile din Mileștii Mici și Beșalma. Acestea necesită intervenții minime, întru-cât mecanismul s-a păstrat și este funcționabil. Trebuie să se scoată tabla zincată și să fie căptușită cu lemn, așa cum a fost moara de altă dată. De asemenea, trebuie reconstituite elicele morilor”, a adăugat specialistul.

De menționat că, proiectul de restaurare a morii de vânt din Cernoleuca, a fost elaborat de arhitectul Mihai Andrieș.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților