[ X ]
[ X ]
[ X ]
Respectă moldovenii Legea Anti-fumat? Iată rezultatele unui studiu în acest sens!
23 Noiembrie

În încăperile a 92% din cafenelele, barurile și restaurantele din municipiul Chișinău și Bălți nu s-a atestat nereguli cu fumatul. Cel puțin așa arată un studiu recent, efectuat de un grup de voluntari a mai multor organizații neguvernamentale din R. Moldova, informează CURENTUL.

În perioada 23 septembrie – 6 noiembrie, monitorii au vizitat cafenelele, barurile și restaurantele în cele mai frecvente ore, şi anume în perioadă de prânz (13:00 – 14:00) și seara (18:00 – 22:00). Aproximativ 80% din localuri (188) au fost vizitate seara (18:00-22:00).

Astfel, s-a constatat că majoritatea absolută (96%) a localurilor de alimentație publică respectă legea și au afișat la intrare, în cel mai vizibil loc, în încăperi semnul unic de interzicere a fumatului.

În 8% din localuri (18 – Chișinău, 2 – Bălți) s-a constatat încălcarea legislației de către proprietarii localurilor, și anume fumatul în încăpere (19 cazuri), precum și existența unei încăperi aparte pentru fumat (1 caz). Scrumiere au fost identificate în încăperile a 5% din localuri (11 – Chișinău și 1 – Bălți).

În 15 din cele 20 localuri în care s-a constatat fumatul, la intrare în încăpere, în cel mai vizibil loc, era afișat semnul unic de interzicere a fumatului.

Aproximativ 99% din localurile de alimentație publică respectă legea privind interzicerea publicității și promovării produselor din tutun. Doar într-un local din mun. Chișinău există promovarea produselor din tutun prin intermediul dispozitivelor luminiscente și doar într-un local din mun. Bălți se ofereau cadouri (brichete) la procurarea produselor din tutun.

Menționăm că, în urma monitorizării au fost întocmite și transmise 20 de Sesizări către Centrele teritoriale de sănătate publică (18 – Chișinău, 2 – Bălți) pentru localurile în care s-a constatat încălcarea legii și aplicate amenzi de până la 7 mii de lei.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților