[ X ]
[ X ]
[ X ]
Republica Moldova va deține președinția Comisiei moldo-române în domeniul transformării digitale
12 Decembrie

Comisia inter-guvernamentală pentru implementarea Memorandumului de Înțelegere în domeniul transformării digitale dintre Republica Moldova și România s-a reunit astăzi, 12 decembrie 2022, la Chișinău, în cea de-a doua ședință plenară.

Delegația română, compusă din reprezentanți ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Autorității pentru Digitalizarea României, Directoratului Național de Securitate Cibernetică a fost condusă de Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Oficialul efectuează o vizită de lucru în țara noastră, la invitația viceprim-ministrului pentru digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Țurcanu.

„România a fost și rămâne a fi cel mai apropiat prieten și partener al Republicii Moldova, pe care o va ajuta să se poziționeze ca o națiune digitală competitivă, în conformitate cu valorile și standardele europene și internaționale. Sunt încrezător că împreună vom crea spațiul digital comun, rezilient, durabil, competitiv, pentru a face față provocărilor, a celor regionale și globale, pentru a asigura confort și bunăstare oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului și un viitor prosper și pașnic”, a declarat Iurie Țurcanu, în cadrul Conferinței de presă comună, susținută împreună cu omologul său, Sebastian Burduja.

La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian Burduja a menționat: „Relația cu Republica Moldova este o prioritate strategică pentru România. Avem un program special pentru Republica Moldova. Vom aloca anul viitor cât mai multe fonduri pentru cercetare științifică și un buget cu 70% mai mare decât a fost până acum. Sunt convins că vom face lucruri mărețe împreună”.

În lucrările ședinței au fost discutate realizările Comisiei mixte din prima jumătate de an de la înființare, identificate direcțiile de activitate pentru următoarea perioadă și formulate noi obiective comune pentru cooperare în domeniul transformării digitale și dezvoltarea spațiului digital comun Republica Moldova – România în următoarele 6 luni, timp în care Republica Moldova va deține președinția Comisiei, transmisă prin rotație de către partea română. În calitate de Președinte al Comisiei a fost aleasă Olga Tumuruc, directorul Agenției de Guvernare Electronică.

Între realizările cele mai importante ale Comisiei moldo-române, prin eforturile comune ale specialiștilor de pe ambele maluri ale Prutului, menționate de cei doi miniștri în cadrul conferinței de presă comune se numără:

Alinierea instituțiilor de profil din Republica Moldova și România la aceleași obiective strategice pe digitalizare și stabilirea cadrului de timp pentru atingerea acestora, fiind menționate obiectivele de bază: Dezvoltarea serviciilor publice digitale după standarde europene și ridicarea nivelului de alfabetizare digitală a națiunii.
Identificarea mecanismelor juridice prin care va fi asigurată reutilizarea soluțiilor digitale. Conform planului convenit de comun acord, Republica Moldova va partaja cu instituțiile de profil din România serviciile electronice și platforme guvernamentale care și-au demonstrat eficiența și se bucură de apreciere nu doar în țara noastră, dar și peste hotare.
Pregătirea platformei tehnice pentru dezvoltarea unor servicii publice prestate de autoritățile din România în calitate de prototipuri, bazate pe serviciile guvernamentale dezvoltate în Republica Moldova.
Inițierea procedurilor de recunoaștere mutuală a semnăturilor digitale emise de cele două state, astfel asigurând interoperabilitatea identității electronice, precum și inițierea negocierilor comune cu UE de recunoaștere a semnăturilor calificate emise de Republica Moldova.
Înregistrarea progreselor în elaborarea cadrului de securitate cibernetică pentru Republica Moldova. În domeniul securității cibernetice România a atins rezultate remarcabile și expertiza specialiștilor din România și Estonia este mult apreciată în elaborarea modelului de securitate cibernetică, activitate sprijinită de proiecte finanțate de UE și SUA.
În cadrul ședinței, au fost semnate două documente importante, care urmăresc scopul consolidării relațiilor de cooperare în domeniul digitalizării între guvernele Republicii Moldova, României și două companii private: Compania internațională Microsoft Corp și Compania românească UiPath.

Colaborarea trilaterală între cele două guverne și companiile Microsoft și UiPath deschide noi perspective și oportunități pentru dezvoltarea digitală a Republicii Moldova și a României. Aceste acorduri de colaborare nu au caracter sau angajament comercial. Ele sunt acorduri de parteneriat strategic, în care părțile sunt motivate de dorința de a conlucra într-o echipă comună la digitalizarea celor două țări.

Inapoi la arhiva noutaților