Republica Moldova ar putea beneficia de finanțare suplimentară din partea Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă și pentru consolidarea democrației participative.
Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au avizat pozitiv inițierea negocierilor și aprobarea semnării a două amendamente: la Acordul de asistență pentru consolidarea democrației participative și la Acordul de asistență pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană.
Amendamentul la Acordul de asistență pentru consolidarea democrației participative prevede acordarea unei finanțări suplimentare, sub formă de grant, în valoare de 12 232 777 dolari SUA. Prin această contribuție adițională suma fondurilor din acest Acord va fi majorată până la 134 632 542 51 dolari SUA – asistență nerambursabilă. Mijloacele financiare vor fi alocate în vederea dezvoltării culturii civice active, colaborării cu organizațiile media independente și îmbunătățirea serviciilor administrației publice locale.
În aceeași ordine de idei, Amendamentul la Acordul de asistență pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană prevede alocarea de resurse financiare suplimentare, sub formă de grant, în valoare de 26 011 426 dolari SUA. Astfel, fondurile financiare alocate prin intermediul acestui Acord vor ajunge până la 432 402 507 USD – asistență nerambursabilă. Banii vor fi utilizați pentru a consolida comerțul, exporturile și competitivitatea produselor pe piață. De asemenea, aceste fonduri vor fi orientate spre sporirea securității energetice prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și întărirea securității și independenței infrastructurii energetice.
Totodată, amendamentele prevăd și extinderea termenului de realizare a acordurilor până la data de 18 decembrie 2027.
Cele două acorduri de asistență au fost încheiate între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii și au fost semnate la Chișinău la 28 septembrie 2016.