[ X ]
[ X ]
[ X ]
Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat un acord privind activitățile FRONTEX
18 Martie

A fost semnat Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană (UE) privind activitățile desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) în Republica Moldova, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, acordul a fost semnat de către Daniela Morari, șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, împreuna cu Comisarul European pentru afaceri interne Ylva Johansson și Ambasadorul Philippe Léglise-Costa, Reprezentant permanent al Franței pe lângă Uniunea Europeană, care deține în prezent Președinția Consiliului Uniunii Europene, la Bruxelles, Belgia.

Scopul Acordului constă în acordarea unui cadru legal referitor la acțiunile comune desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova de FRONTEX și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne.

Acordul va permite gestionarea mai eficientă a crizei regionale, a fluxului sporit de refugiați, dezvoltarea și consolidarea relațiilor de colaborare în domeniul managementului frontierei și asigurarea securității în comun cu ofițerii FRONTEX, detașați în Republica Moldova.

Agenția europeană pentru poliția de frontieră și garda de coastă a fost înființată în 2004, cu scopul de a sprijini statele membre ale UE și țările asociate spațiului Schengen, în protejarea frontierelor externe ale spațiului de liberă circulație al UE. În calitate de agenție a Uniunii Europene, FRONTEX este finanțată din bugetul UE, precum și din contribuțiile țărilor asociate spațiului Schengen.

E de menționat că, 18 ofițeri din cadrul Agenției FRONTEX au fost delegați în misiuni la frontiera Republicii Moldova, mai exact, în punctele de trecere a frontierei Criva, Otaci, Palanca și Tudora.

Misiunea lor este de a susține polițiștii de frontieră moldoveni în activitatea de control a trecerii frontierei de stat și sporirea capacităților instituționale, prin schimbul permanent de informații și bune practici în domeniul securității frontierei de stat.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților