[ X ]
Republica Moldova și UE consolidează cooperarea în domeniul transporturilor
4 Aprilie

Modernizarea infrastructurii și integrarea Republicii Moldova în rețelele de transport europene au fost principalele subiecte discutate în cadrul celei de-a doua reuniuni a Dialogului la nivel înalt Republica Moldova-Uniunea Europeană în domeniul transporturilor. La eveniment a participat conducerea  Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și a Direcției Generale Mobilitate și Transport (DG MOVE) din cadrul Comisiei Europene.

 Vicepremierul Vladimir Bolea a subliniat importanța cooperării sectoriale pentru dezvoltarea sustenabilă a infrastructurii de transport din Moldova și apropierea de standardele Uniunii Europene. „Republica Moldova își aliniază modelul de dezvoltare al infrastructurii de transport la cel european, punând accent pe hub-uri multimodale, asigurând tranziția către un transport mai sustenabil și reducerea costurilor logistice. Suntem hotărâți să finalizăm până în 2027 procesul de transpunere a legislației europene în sectorul transporturilor”, a declarat vicepremierul.

 Vladimir Bolea a menționat intenția Republicii Moldova de a iniția discuții privind liberalizarea permanentă a transporturilor – măsură esențială pentru sprijinirea sectorului și creșterea competitivității. „Liberalizarea transporturilor, valabilă până la sfârșitul acestui an, a fost un sprijin real pentru sectorul nostru. Tocmai de aceea, vrem să deschidem discuțiile pentru un regim permanent de liberalizare. Este important să le oferim transportatorilor noștri stabilitate și predictibilitate, ca să poată lucra cu încredere și să se dezvolte pe termen lung”, a adăugat Vladimir Bolea.

 Magda Kopczyńska, Director General al Departamentul pentru Mobilitate și Transport (DG MOVE), a salutat progresele Moldovei în armonizarea legislației naționale cu acquis-ul UE și în dezvoltarea proiectelor de infrastructură conectate la rețelele transeuropene de transport. În același timp, directorul DG MOVE a reafirmat angajamentul Uniunii Europene de a sprijini Moldova în alinierea la reglementările și standardele europene în domeniul transporturilor. „Moldova este un partener important pentru Uniunea Europeană, iar progresul în domeniul transporturilor va deschide noi oportunități economice și va spori conectivitatea regiunii”, a declarat Magda Kopczyńska.

 Discuțiile la nivel de experți în cadrul reuniunii s-au concentrat pe integrarea Republicii Moldova în rețelele transeuropene de transport (TEN-T), cu scopul de a transforma țara într-un hub regional de transport. De asemenea, au fost discutate soluțiile inovative în domeniul digitalizării transporturilor și dezvoltarea transporturilor multimodale pentru o gestionare mai eficientă a traficului și creșterea siguranței și sustenabilității sectorului.

 Un alt subiect abordat a fost integrarea sectorului de transport rutier și feroviar al R. Moldova în piața europeană, precum și armonizarea reglementărilor naționale cu cele ale Uniunii Europene. În acest sens, au fost examinate măsuri concrete pentru alinierea legislației și reglementărilor naționale la standardele europene și implementarea mecanismului european Culoarele Solidarității.

Inapoi la arhiva noutaților