În cadrul unei întâlniri oficiale, desfășurată astăzi la București, reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și ai Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România au discutat soluții concrete pentru consolidarea infrastructurii de transport dintre cele două țări, cu beneficii majore pentru economie și pentru eficientizarea fluxurilor de marfă transfrontaliere.
Secretarul de stat în domeniul transporturilor, Mircea Păscăluță, împreună cu omologul său român, Irinel Ionel Scrioșteanu, au vorbit despre tranziția către un transport feroviar sustenabil, în particular, implementarea unor măsuri care să faciliteze trecerea transportului de marfă de pe moduri neecologice (transport rutier) către transportul feroviar.
Un alt subiect al discuțiilor s-a referit la optimizarea costurilor și rutelor de transport feroviar de marfă. Au fost evaluate tarifele actuale și prezentate propuneri pentru optimizarea acestora la nivel transfrontalier, pentru a stimula utilizarea infrastructurii feroviare între România și Republica Moldova. În acest sens, s-a convenit asupra creării unui mecanism de lucru permanent care să asigure coordonarea eficientă între ministere și alte instituții relevante.
O altă temă importantă abordată în cadrul întâlnirii a fost controlul coordonat în punctele de trecere a frontierei (PTF) Ungheni, la podul de autostradă Ungheni (MD) – Ungheni (RO), cu accent pe identificarea unor soluții fezabile necesare pentru a accelera procesul de operaționalizare a acestuia. De asemenea, s-a discutat despre stadiul actual al controlului coordonat la PTF Leova-Bumbăta și Giurgiulești-Galați, precum și despre inițierea unui Acord general pentru controlul coordonat.