Acordul Cadru a fost semnat astăzi la Chișinău de către Viceprim-ministru, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, din partea Republicii Moldova și Magnus Rystedt, Directorul general al Corporației Financiare Nordice de Mediu (NEFCO-Nordic Environment Finance Corporation), din partea NEFCO, transmite CURENTUL.
Semnarea Acordului deschide calea pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică și mediu în sectorul public din țară. Acordul Cadru este aliniat la obiectivele Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P).
Finanțarea din partea NEFCO se oferă sub formă de investiții, împrumuturi şi garanții acordate de NEFCO prioritar pentru cele care au impact benefic asupra mediului înconjurător.
Viceprim-ministru, Octavian Calmîc, ministru al Economiei a menționat că Republica Moldova recunoaște NEFCO ca instituție financiară internațională pentru țara noastră, conformată la politicile similare ale altor instituții financiare internaționale, în ceea ce privește transparența achizițiilor, buna guvernare şi respectarea cerințelor de mediu la realizarea investițiilor.
De asemenea, vicepremierul Octavian Calmîc a specificat că Acordul este destinat promovării investițiilor în eficiența energetică în sectorul public și va crea noi oportunități pentru autoritățile locale și municipale.
Directorului general NEFCO Magnus Rystedt a menționat că apreciază posibilitatea extinderii activităților Corporației Financiare Nordice de Mediu în Moldova mizând pe o colaborare bilaterală în continuare.
Acordul dintre Republica Moldova și NEFCO va intra în vigoare după ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova și este încheiat pentru o perioadă nedeterminată.
NEFCO a fost creată în 1990 ca instituție financiară internațională, şi activează în conformitate cu Acordul dintre Guvernele Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei privitor la Corporația Financiară Nordică de Mediu, semnat la 6 noiembrie 1998, pentru a promova investițiile de interes ecologic al țârilor Nordice în Europa de Est prin contribuția la finanțarea investițiilor în aceste țări.
Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) este un fond multi-donator, de 180 de milioane de euro, gestionat de BERD și destinat promovării investițiilor în eficiența energetică în sectorul public din Ucraina și alte țări din Europa de Est, înființat în 2009. E5P completează creditele de eficiență energetică și de mediu furnizate de instituțiile financiare, inclusiv Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, KfW, NEFCO și Grupul Băncii Mondiale. Contribuitori la E5P sunt UE și SUA, precum și Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Suedia și Ucraina.
Cristina Pendea