Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a discutat cu ministra afacerilor externe a Republicii Federale Germania Annalena Baerbock, transmite CURENTUL.
„Apreciem sprijinul ferm al Germaniei pentru efortul umanitar pe care țara noastră îl depune zi de zi, de la începutul acestui război teribil care a generat cea mai mare criză umanitară a ultimilor decenii din Europa de Est. Le-am mulțumit autorităților de la Berlin pentru decizia anunțată cu privire la relocarea a 2.500 de refugiați ucraineni din Moldova în Germania și organizarea unor coridoare verzi pentru transportarea în siguranță a acestor oameni”, spune Popescu.
Nicu Popescu a informat ministrul german despre impactul economic al crizei.
„Acest război absolut nejustificat afectează dur economia, bunăstarea și bugetul nostru. Exporturile către mai multe piețe sunt afectate, la fel cum sunt afectate și importurile din Ucraina și din alte țări care tranzitau teritoriul statului vecin. Evident că această instabilitate regională subminează capacitatea noastră de atragere a investițiilor și în acest sens războiul este o lovitură dură aplicată bunăstării cetățenilor Republicii Moldova. Am informat-o pe doamna ministru despre impactul economic, inclusiv despre situația din sectorul energetic, domeniu extrem de vulnerabil. Facem față acestor provocări dar persistă în continuare multe riscuri. Am convenit să ne consolidăm eforturile pe linia bilaterală pentru a identifica soluții urgente de sporire a rezilienței noastre”, spune Popescu.
Totodată, Nicu Popescu a apreciat susținerea Germaniei pentru aspirațiile europene a țării noastre.
„Suntem determinați să continuăm implementarea reformelor, să combatem corupția din instituțiile statului, să îmbunătățim mediul de afaceri și să atragem investiții în economia țării și să continuăm încurajarea dezvoltării comunităților locale. Ireversibilitatea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova necesită și o cât mai multă susținere și investiții țintite pentru recuperarea economică. Aportul investitorilor germani și asistența pentru cooperare și dezvoltare de care am beneficiat se traduc în locuri de muncă. Companiile germane au făcut investiții directe majore în Moldova, de exemplu în industria auto, iar datorită Acordului de liber schimb profund și cuprinzător (DCFTA) am diversificat exporturile noastre pe piața germană.
Apropierea de familia europeană, alături de Germania, presupune inclusiv întreprinderea acțiunilor concrete în raport cu diaspora noastră peste hotare, în țările membre ale Uniunii Europene. Un număr impunător de conaționali de-ai noștri trăind și muncind de ani de zile în Germania, am abordat și subiectul semnării unui acord privind reducerea tarifelor la roaming și am exprimat speranța încheierii tuturor formalităților pentru simplificarea conversiunii permiselor de conducere”, mai spune Popescu.
Ministrul a cochis că Republica Moldova și Germania „vor continua să fortifice parteneriatul nostru privilegiat în direcția apropierii de Uniunea Europeană, acest lucru însemnând pentru noi integrarea într-un spațiu de Libertate, Stabilitate și Pace”.
Cristina Pendea