Republica Moldova a înregistrat îmbunătățiri semnificative privind accesul public la informațiile bugetare, conform Sondajului privind Bugetul Deschis 2023.
Rezultatele sondajului au fost prezentate de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup în cadrul unei conferințe dedicate, cu participarea reprezentanților Ministerului Finanțelor, Delegației Uniunii Europene (UE) în Moldova, Oficiului Fondului Monetar Internațional (FMI) în Moldova, Curții de Conturi din Republica Moldova și ai comisiilor parlamentare de profil.
Scorul de transparență bugetară al Republicii Moldova a crescut de la 65 de puncte în anul 2021 până la 81 de puncte în 2023 din totalul de 100. Aceasta înseamnă că cetățenii au obținut un acces mai mare la informațiile de care au nevoie pentru a se implica în procesul decizional și cel de responsabilizare a Guvernului.
Rezultatul indică o îmbunătățire în ceea ce ține de dezvăluirea informației privind documentele bugetare și plasează Republica Moldova pe locul 5 din 125 de țări care au fost incluse în evaluare, înregistrând unul din cele mai bune rezultate, depășind media globală de 45 de puncte, cu 35 de puncte. Scorul obținut este apropiat de rezultatele obținute de țări ca Bulgaria, Slovacia, Ucraina, România și Republica Cehă.
De asemenea, în studiu se arată că Moldova înregistrează un nivel de supraveghere efectuat de Parlament și Curtea de Conturi de 61 de puncte din 100, media globală fiind 53 de puncte, datele la nivel internațional atestă un trend ascendent, comparativ cu evaluarea din 2021, în care media globală a fost de 52 de puncte.
La capitolul participării publice, Republica Moldova a înregistrat un trend ascendent față de evaluarea de acum 2 ani, de la 11 puncte în 2021 la 18 puncte în 2023, un scor mai mare care depășește media globală de 15 puncte, ceea ce înseamnă că guvernul a reușit să sporească implicarea cetățenilor în procesul de elaborare a bugetului. Scorul înregistrat de Republica Moldova, indică o apropiere de scorul obținut de către Polonia, Ucraina și Slovacia.
„Această analiză externă ne permite să identificăm punctele noastre slabe și punctele noastre tari, ajutându-ne să facem transparența în procesul bugetar și să furnizăm informații cât mai accesibile pentru cetățeni. Vom analiza în ce măsură inițiativele noastre din perioada 2022-2023 au fost eficiente și au generat rezultatele anticipate. Prin fiecare ciclu bugetar, perfecționăm mecanismul în sine și anticipăm implementarea sugestiilor primite ca urmare a acestui sondaj”, a declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul conferinței.
La rândul său, Reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Svetlana Cerovic, a menționat că acest sondaj este un instrument util pentru a evalua regulat calitatea informației deschise pentru societate, precum și relevanța acesteia. “Sondajul Bugetului Deschis este important și pentru FMI, deoarece servește drept un scop plenar de a implica și influența deciziile în materie de politici și de gestionare a finanțelor publice și sporește responsabilizarea autorităților statului în gestionarea banului public, ceea ce în esență duce la sporirea încrederii în întregul sistem și a transparenței bugetare”.
Prezent la eveniment, Managerul de proiect al Delegației UE în Moldova, Josip Juric, a concluzionat că este extrem de important să existe o transparență bugetară, prin oferirea informațiilor deschise publicului larg și societății civile, în special în realizarea acordului de asociere, iar rezultatele acestui raport vor servi drept suport informațional relevant în acest proces.
Președinta Curții de Conturi a Moldovei, Tatiana Șevciuc, a subliniat că Curtea de Conturi în acest proces are un rol foarte important, cel de supraveghere a utilizării resurselor financiare publice și a patrimoniului public efectuând audite publice în acest sens, precizând: “Curtea de Conturi atrage atenție sporită nu doar la aspectul financiar dar și la responsabilitățile și angajamentele instituțiilor în ceea ce privește conformitatea și performanța utilizării resurselor financiare publice”.
Potrivit directorului executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor, Expert-Grup este onorat din 2012 să ofere această evaluare independentă a procesului bugetar în a parteneriat cu International Budget Partnership, cea mai importantă platformă internațională de evaluare independentă a proceselor bugetare din lume. “Este vorba de anumite progrese în pofida unor constrângeri care au existat în ultima perioadă. Pe partea de transparență, de acces la informații, de participare în procesul bugetar și responsabilizare a actorilor implicați înregistrăm progrese. Vreau să felicit Ministrul Finanțelor pentru acest angajament și pentru progresele destul de bune înregistrate ce vor fi menținute și promovate în continuare”.
Tatiana Savva, evaluator în cadrul studiului, expert asociat în finanțe publice, Expert-Grup, a menționat „Sondajul din acest an privind bugetul deschis vine într-o perioadă de provocări la nivel global fără precedent. Pe fundalul umbrii a unei pandemii globale – alături de nivelul de îndatorare în creștere, inflație, conflicte, închiderea spațiului civic și schimbările climatice – care au dus la rezultate mai puțin bune pentru multe țări. Cu toate acestea, Republica Moldova a reușit să se plaseze în fruntea clasamentului și a reușit să facă îmbunătățiri semnificative la capitolul de transparență bugetară. Moldova și-a ținut publicul informat cu privire la deciziile bugetare și provocările cu care s-au confruntat în timpul războiului din Ucraina vecină. Ministerul de Finanțe, condus de un fost partener OBS, a îmbunătățit dezvăluirea informațiilor bugetare publicând rezumate clare, producând videoclipuri și vorbind zilnic cu presa. Una din recomandările cheie menționate de către evaluatoarea studiului a fost despre faptul că Moldova ar trebui să acorde prioritate următoarelor acțiuni pentru îmbunătățirea transparenței bugetare prin îmbunătățirea caracterului exhaustiv al bugetului cetățenilor prin identificarea cerințelor publicului pentru informații bugetare înainte de lansarea documentului și prin publicarea documentelor bugetare simplificate care acoperă fazele de formulare și audit ale ciclului bugetar.”
Prin promovarea transparenței și participării publicului în procesul bugetar crește încrederea cetățenilor în instituțiile guvernamentale și se îmbunătățește eficiența și eficacitatea cheltuielilor publice.
Menționăm că cea de-a 9-a ediție a Open Budget Survey a inclus 125 de țări. Republica Moldova participă oficial în cadrul Open Budget Survey din anul 2017. Doar documentele publicate și evenimentele, activitățile sau evoluțiile care au avut loc până la 31 decembrie 2022 au fost evaluate în OBS 2023. Sondajul se bazează pe un chestionar completat în fiecare țară de către un expert independent în domeniul bugetului Pentru a consolida și mai mult cercetarea, proiectul de chestionar al fiecărei țări este revizuit și de un expert independent anonim, iar în Moldova de un reprezentant al Ministerului Finanțelor.