Timp de două săptămâni reprezentanții instituțiilor de frontieră din 11 țări europene, printre care și Republica Moldova a participat la operațiunea comună ”PRESEVO” din cadrul Programului Controlului Democratic al Forțelor Armate (DCAF). Evenimentul a avut scop primordial schimbul de experiență și organizarea acțiunilor practice privind securitatea frontierelor din punct de vedere al migrației ilegale, informează CURENTUL.
Potrivit unui comunicat de presă, operațiunea a avut loc în orașul de frontieră Vranje, Serbia, în proximitatea graniței comune cu Macedonia de Nord care reprezintă o zonă de risc. Agenda de lucru a cuprins diverse prezentări, discuții, vizite în teritoriu, participarea nemijlocită în activități de contracarare a migrației ilegale și alte subiecte de interes regional cât și internațional.
Reieșind din provocările cu care se confruntă Serbia în punctul de trecere a frontierei Presevo, participanții la această operațiune au fost repartizați în patrule ale poliției de frontieră, care în baza analizei de risc au fost antrenate în supravegherea sectorului respectiv utilizând mijloace de transport, dar și calea pedestră. Având diverse atribuții, ofițerii au observat, acționat, identificat și analizat procesul de lucru prin perspectiva tehnicilor de abordare de la fața locului cu cele din țara de origine. De asemenea, au avut posibilitatea de a face cunoștință cu echipamentul și tehnica din dotare utilizată în activitatea de frontieră.
În contextul în care angajamentele comune sunt intensificarea relațiilor și sporirea capacităților operaționale, au fost desfășurate exerciții în teren privind realizarea audierilor cu migranții în scopul contracarării criminalități transfrontaliere, combaterea traficului de substanțe narcotice, arme și muniții inclusiv, identificarea persoanelor care depășesc termenul de ședere, etc. Astfel, s-a discutat pe marginea raportului cauză – efect a incidentelor date, care sunt prioritățile și stabilirea de noi oportunități prin care se dorește diminuarea acestui fenomen.
Schimbul de experiență, bunele practici și acțiunile din teritoriu au avut un impact pozitiv ce dezvoltă capacitățile operaționale a polițiștilor de frontieră și abilitățile de reacție la incidentele consemnate la pe sectorul verde. Se optează pentru creșterea numărului de ofițeri implicați în astfel de operațiuni cât și a țărilor participante, extinderea perioadei de desfășurare a operațiunii, dar și întâlniri de lucru mai frecvente pe diferite teme.
Cristina Pendea