Recolta de struguri din anul 2020 este considerată cea mai mică din ultimul deceniu, fiind estimată la 150 – 200 mii tone, în scădere cu aproximativ 25-40% față de anul trecut. Această scădere este cauzată de condițiile meteo severe înregistrate în anii precedenți, informează CURENTUL.
Potrivit reprezentanților Oficiul Național al Viei și Vinului fenomenele înregistrate în Republica Moldova nu sunt singulare, iar la nivel internațional, episoadele de vreme extremă condiționează adaptabilitatea sectorului vitivinicol și a viței-de-vie și totodată, scoate în prim-plan, vulnerabilitatea aceste iindustrii și necesitatea implementării de noi măsuri pe termen mediu și lung.
Seceta severă, înghețul de primăvară, temperaturile joase din luna mai și grindina sunt factorii care au cauzat pierderea a circa 30-50% din cantitatea de struguri.
Mărimea recoltei este la nivelul anului vitivinicol 2010-2011, fiind estimată cu circa 10 – 12 milioane dol.
În același timp, datele furnizate de vinificatori arată că stocurile disponibile ale vinăriilor sunt estimate la nivelul anului precedent – circa 18 mil. dal sau cu 35% mai mari și pot acoperi cererea pe piețele locale și internaționale.
Oficiul Național al Viei și Vinului specifică că în pofida pandemiei, în industria vitivinicolă nivelul exporturilor este satisfăcător, deși piața globală de vinuri se confruntă cu o descreștere de circa 15-30%.
În primele 7 luni ale anului, exportul de vin a înregistrat pierderi în volum de aproximativ 5,5 mil. litri (6,5%) și în valoare – aproximativ 87 mil. lei (6,8%). Piața vinului îmbuteliat însă, atestă o creștere de 5% în volum și de 0,2% în valoare. Cea mai afectată este piața vinului în vrac, care a înregistrat scăderi cu 11% în volum și 16% în valoare.
Doina Buruiană, stagiar