[ X ]
[ X ]
[ X ]
Republica Moldova este reprezentată la Mexic la cea de a doua sesiune plenară a Reţelei de Integritate
11 Decembrie

Directorul-adjunct al CNA, Lidia Chireoglo, reprezintă Republica Moldova la cea de-a doua sesiune plenară a Reţelei de Integritate, care se desfăşoară, în aceste zile, în Mexic, sub genericul „Etică, integritate şi transparenţă în sectorul public”, transmite CURENTUL.

Astăzi, vice-directorul CNA urmează să prezinte un raport despre practica ţării noastre în domeniul promovării integrităţii în serviciul public şi instrumentele de prevenire aplicate de CNA.

Un alt scop al evenimentului este şi alegerea unei noi conduceri a Reţelei de Integritate pe un termen de 2 ani. În prezent, preşedinţia RI este deţinută de Mexic, iar vicepreşedinte este Republica Franceză. Participanţii la sesiune urmează să voteze ţările care vor prelua conducerea Reţelei de Integritate.

De menţionat că,  Rețeaua de Integritate a fost creată în Republica Franceză în decembrie 2016, în contextul organizării ședinței Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership) şi a avut ca scop consolidarea relaţiilor dintre autoritățile competente în domeniul integrității. Republica Moldova este membru fondator al Reţelei de Integritate, iar la crearea ei, Centrul Naţional Anticorupţie a semnat, de rând cu alte ţări, Charterul Rețelei pentru Integritate.

Printre obiectivele RI se numără posibilitatea de întrunire și schimb de experiențe între ţările-membre, promovarea creării și implementării sesiunilor de formare dintre membri, elaborarea studiilor/chestionarelor, notelor de presă pe subiecte de interes comun, consolidarea relațiilor de cooperare cu alte rețele internaționale care promovează integritatea și lupta împotriva corupției.

În prezent, Reţeaua de Integritate include 14 țări membre, printre care: Franţa, Croația, Grecia, România, Moldova, Ucraina, Letonia, Georgia, Coreea, Armenia,  Mexic, Peru, Côte d’Ivoire şi Senegal. Autoritățile membre ale Reţelei de Integritate pot sugera activități, organizate sub egida RI, pot beneficia de asistență din partea altor membri ai Reţelei, în baza procedurilor individuale şi pot utiliza Rețeaua pentru a promova instrumente și progrese realizate la nivel național.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților