[ X ]
Republica Moldova a participat la ședința trienală a Conferinței Europene a Aviației Civile de la Strasbourg
11 Iulie

Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova a participat la Sesiunea plenară a Conferinței Europene a Aviației Civile, care s-a desfășurat la Strasbourg, în perioada 10-11 Iulie 2018, transmite CURENTUL.

La acest înalt for au participat directorii generali ai Autorităților din statele membre ECAC, reprezentanții Comisiei Europene dar și reprezentanții internaționali și regionali a Organizației Internaționale a Aviației Civile (OACI), ICAO, IATA, ACI Europe, EUROCONTROL și EASA, Președintele Consiliului ICAO, Dr. Fang Liu – Secretarul General al ICAO, Henrik Hololei – Directorul General al DG MOVE (CE), Alexandre de Juniac – Directorul General al IATA.

În cadrul sesiunii, au fost abordate subiectele legate de siguranța zborurilor și Managementul Traficului Aerian, securitatea Aeronautica si facilitarea traficului de pasageri, aviația civilă și mediul înconjurător (programul CORSIA).

Legat de constrângerile determinate de congestionarea traficului aerian ca rezultat al creșterii volumului de transportări, s-a constatat că soluția viabilă poate fi doar digitalizarea domeniului aviației civile, corelat cu asigurarea unui grad sporit de securitate cibernetică. Totodată, consolidarea spațiului aerian al statelor membre ECAC rămâne o provocare în contextul suveranității fiecărui stat în utilizarea spațiului său aerian.

Un subiect discutat intens a fost cel al utilizării aparatelor de zbor fără pilot (drone) într-un spațiu aerian limitat. În acest context, rămâne deschisă întrebarea privind modul de dirijare a traficului aerian în cazul dronelor – cine va asigura acest proces și care sunt limitele de operare ce ar garanta un spațiu aerian sigur din punct de vedere al interacțiunii furnizorilor de servicii de trafic aerian cu operatorii aerieni, dar și cu operatorii de drone. Totodată, necesitatea reglementarii utilizării dronelor a fost accentuată de către toți participanții prezenți la reuniune.

Securitatea aeronautică reprezintă în continuare o preocupare a CEAC. În cadrul acestei sesiuni a fost abordat subiectul dronelor și din punct de vedere al riscurilor pe care le comportă în sensul utilizării acestor aparate în calitate de transport.

Implementarea noilor standarde în materie de mediu în domeniul aviației civile reprezintă o preocupare a ICAO. Programul CORSIA, care va deveni operabil și accesibil pentru operatorii aerieni, vine sa explice care sunt obiectivele stabilite de statele membre ale ICAO în acest domeniu dar și modul în care acestea pot fi atinse prin utilizarea instrumentelor specifice de diminuare a consumului de combustibil și respectiv de reducere a emisiilor de CO2.

Conferinţa Europeană a Aviaţiei Civile este o organizaţie interguvernamentală înfiinţată în 1954, sub egida Consiliului Europei şi a Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale. În prezent, aceasta întruneşte 38 de state membre, Moldova fiind membră din 1996.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților