[ X ]
[ X ]
[ X ]
Republica Moldova a obținut 7 medalii la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva
2 Mai

În perioada 10-14 aprilie 2019, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat, împreună cu un grup de inventatori și cercetători din Republica Moldova, la cea de-a 47-a ediţie a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva, Elveția, transmite CURENTUL.

La standul expozițional al Republicii Moldova a fost expus un ciclu de șapte invenții ale inventatorilor moldoveni care s-au înregistrat la expoziție, dar și materiale informative cu referire la sistemul național de proprietate intelectuală.

Ca urmare a jurizării, la care au participat 85 de experți internaționali și nume notorii în lumea cercetării şi inventicii mondiale, savanții moldoveni au fost premiați cu două medalii de aur, patru de argint și o medalie de bronz.

Pe 26 aprilie curent, la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în cadrul ședinței festive dedicate Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, au fost înmânate distincţiile obținute de inventatorii din Republica Moldova la prestigiosul Salon Internaţional de Invenţii de la Geneva.

Cu Medalie de Aur a fost distins grupul de cercetători, coordonat de acad. Ion Toderaș (Toderas I., Rusu S., Savin A., Erhan D., Gulea A., Zamorneva M., Nistreanu V., Chihai O., Gherasim E., Gologan I., Rusu V.), care au prezentat tehnologii inovative de deparazitare a faunei cinegetice, a faunei de vânătoare, în lucrare fiind indicate metodele de deparazitare a faunei, în special a cervidelor. Pentru aceeași lucrare, echipa condusă de acad. Toderaș a fost distinsă și cu Medalia de excelență a Ministerului Cercetării și Inovării din România.

A doua Medalie de Aur a fost conferită echipei de inventatori de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, condusă de acad. Aurelian Gulea, din care fac parte Istrati D., Gudumac V., Groppa St., Gulea A., Usataia I., Graur V., Ţapcov V., în colaborare cu o echipă de la Universitatea din Versailles, Franța, condusă de Sebastien Floquet și Emilian Cadot, pentru lucrarea ce rezidă în elaborarea metodelor de sinteză a compușilor care au aplicare în medicină.

Medaliile de argint au fost oferite grupurilor de inventatori: Salin V.,Bolun R., Nistor L., Gospodaru S., Ceban A., Verban A., Rudic V., Fala V. pentru invenția „Dispozitiv endometic pentru prelucrarea canalului radicular”; Fuior A., Floquet S., Cadot E., Țapcov V., Toderaș I., Gulea A. pentru invenția ce se referă la noi compuși de coordonare a molibdenului cu activități biologice importante; Burduniuc O., Balan G., Țapcov V., Rusnac R., Gulea A., Rudic V. pentru un emitor de creștere sau stopare a dezvoltării ciupercii Candida și a bacteriilor; Popovici M., Moscalu V., Ivanov M., Ciobanu L., Ivanov V., Popovici I., Cobeț V. pentru invenția celulele progenitoare circulante SR-CA-ATP și progenitoare endoteliale – predictori ai infarctului miocardic.

Cu medalia de bronz s-au ales inventatorii Chiaburu-Chiosa D., Chiaburu A., Maniuc M., pentru diagnostica preventivă la copii care suferă de boli auditive.

Salonul Internațional de Invenții de la Geneva este cel mai prestigios eveniment mondial dedicat în exclusivitate inventicii și organizat sub înaltul patronaj al Guvernului Elvețian, al orașului Geneva și al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale. La ediția curentă au participat peste 1 200 de inventatori din 42 de țări ale lumii.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților