Deputați din Parlamentul Republicii Moldova au participat la reuniunea comisiilor afaceri externe din parlamentele Georgiei, Lituaniei, Republicii Moldova, Poloniei și Ucrainei. Evenimentul a fost organizat de Senatul Republicii Polone, în ajunul summit-ului Parteneriatului Estic, și a întrunit reprezentanți ai comisiilor afaceri externe din parlamentele celor cinci țări.
Republica Moldova a fost reprezentată de secretarul Comisiei politică externă și integrare europeană, Adrian Băluțel și membrul Comisiei juridice, numiri și imunități, Ana Calinici.
În cadrul reuniunii a fost abordată tematica Parteneriatului Estic și anume – starea actuală și așteptările, înainte de summitul de la Bruxelles.
Agenda acestuia prevede stabilirea unor obiective comune de lungă durată pentru toți membrii Parteneriatului Estic, inclusiv provocările la care trebuie să răspundă statele partenere din Vecinătatea Estică în contextul pandemiei şi al securității din regiune.
Participanții la reuniune au vorbit și despre dialogul dintre cei trei parteneri asociați – Moldova, Georgia și Ucraina, fiind subliniată importanța promovării unei agende de cooperare mai ambițioase în cadrul PaE.
În acest sens, deputatul Adrian Băluțel a declarat: “Cooperarea dintre Moldova, Ucraina si Georgia este un format orientat spre integrarea europeană și avansarea reformelor în țările noastre. În acest context, ajutorul și deschiderea din partea Poloniei și a țărilor baltice reprezintă o contribuție unică atât în termeni de asistență, cât și în termeni de suport pentru aspirațiile pro-europene a Moldovei, Ucrainei și Georgiei”.
Cel de-al șaselea summit al Parteneriatului Estic va avea loc pe 15 decembrie 2021, atunci când liderii țărilor UE și ale Parteneriatului Estic se vor întruni la Bruxelles. Summitul se va concentra pe sprijinirea a cinci domenii-cheie – economie, guvernanță, mediu, digital și societate. Aceste priorități se bazează pe realizările anterioare ale Parteneriatului Estic, luând în considerare noile provocări și oportunități – în special tranziția ecologică și digitală, în contextul redresării post-pandemie.