[ X ]
[ X ]
[ X ]
Reprezentanții Serviciului Vamal din Moldova s-au familiarizat cu administrarea vamală din Turcia
5 Decembrie

Preluarea celor mai bune practici în domeniul administrării vamale și consolidarea cooperării internaționale în domeniul antifraudă au constituit scopul vizitelor de lucru întreprinse de către reprezentanții Serviciului Vamal în Turcia în perioada 30 noiembrie 1 decembrie anul curent, transmite CURENTUL.

Delegația condusă de către Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Grigore Ionițov, a avut întrevederi cu factori de decizie din cadrul Ministerului Vămii și Comerțului a Turciei, în cadrul cărora au fost prezentate evoluțiile înregistrate în domeniul combaterii fraudelor vamale, precum și au fost stabilite noi direcții de colaborare.

Vizita de lucru a debutat cu o întrevedere a delegației Serviciului Vamal cu reprezentanții Ministerului Vămii și Comerțului al Turciei sub conducerea Sectretarului de Stat, Sezai Uçarmak, unde au fost discutate mai multe subiecte de interes comun ce vizează cooperarea instituită între autoritățile vamale ale ambelor state, preponderent în ceea ce ține de consolidarea capacităților antifraudă, prin asigurarea unui schimb operativ de informații pe ambele canale disponibile (Acordul cu privire la cooperare și asistență reciprocă în domeniul vamal și Convenția Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii), dezvoltarea domeniului de analiză a riscurilor, precum și stabilirea unui mecanism eficient de verificare a certificatelor de origine. La acest capitol, părțile au opinat în unanimitate despre necesitatea intensificării colaborării prin identificarea unor noi modalități de interacțiune, schimb de experiență în diverse domenii, dar și stabilite puncte de contact în vederea eficientizării schimbului de informații.

Agenda întrevederii a mai inclus și vizita Centrului de Monitorizare și Control a Ministerului Vămii și Comerțului al Turciei. Centrul de Monitorizare și Control activează 7/24 și include atât un Call Centru, cât și mai multe sisteme informaționale printre care: monitorizarea video centralizată a posturilor vamale, sistemul de monitorizare a camioanelor aflate în tranzit, sistemul de monitorizare a navelor și sistemul centralizat de analiză a imaginilor primite de la scanerele X-Ray.

De asemenea, delegația Serviciului Vamal a vizitat Centrul chinologic al Ministerului Vămii și Comerțului al Turciei care a fost dat în exploatare în anul 2014, fiind acreditat și de către Organizația Mondială a Vămilor. Reprezentanții Serviciului Vamal au avut ocazia să se familiarizeze cu infrastructura centrului, cu metodele de instruire a echipelor canine, dar și să viziteze clinica veterinară care este dotată cu echipamente de ultimă generație.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților