Reprezentanții partidelor parlamentare au participat astăzi în cadrul unor dezbateri publice, unde au scos în evidență trăsăturile specifice ale prezidențialelor – 2016, informează CURENTUL.
Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Liliana Palihovici a declarat că, o trăsătură importantă a alegerilor este spontaneitatea. „La începutul anului 2016, nimeni nu bănuia că RM va avea alegeri, mai ales prezidențiale. Unu – au fost organizate spontan. Doi – consider că, CEC nu este pregătit suficient pentru astfel de alegeri. Trei – este un număr mare de candidați înscriși în cursa electorală. Patru – aceste alegeri se produc într-o perioadă în care există un grad scăzut de încredere în instituțiile statului din partea cetățenilor”, a enumerat Palihovici.
Secretarul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Elena Bodnarenco a menționat că, PCRM va boicota alegerile. „Motivele: alegerile prezidențiale sunt nelegitime, Constituția a fost violată. Viitorul Președinte este condamnat la rolul de marionetă cu împuterniciri limitate. O altă trăsătură este că, RM este un stat capturat, actuala structură a Parlamentului nu reflectă voința exprimată de popor la ultimele alegeri parlamentare, iar apropiate alegeri îi va permite regimului mafiot să se strămoșească și mai trainic în structurile puterii”, a explicat Bodnarenco.
La rîndul său, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Vlad Batrîncea, a afirmat că, în primul rînd, trăsătura de bază care se simte în societate este stare de protest. „O altă trăsătură este nemulțumirea oamenilor – nu au încredere în politicieni, își doresc schimbări radicale. Cu siguranță, candidatul care va fi ales va fi din partea opoziției și din partea partidelor politice care militează pentru schimbări. Trei – dorința de dreptate, iar dacă nu va fi schimbată, oamenii vor pierde detașat încrederea”, a afirmat Batrîncea.
Vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Sergiu Sîrbu, a spus că o trăsătură specifică ține de noile proceduri de colectare a semnăturilor. „O altă trăsătură a acestor alegeri sunt condițiile egale pentru toți. Va fi o campanie electorală dură, însă pînă la urmă se va finaliza cu un Președinte al stabilității, al integrări europene, modernizării”, a spus Sîrbu.
În final, deputatul Partidului Liberal (PL), Ștefan Vlas a remarcat faptul că, alegerile prezidențiale sunt un moment pozitiv și democratic. „Un punct pozitiv este că în urma acestor alegeri se vor contura aspirațiile electoratului, ca să vedem ce își dorește electoratul pe viitor, care va fi cursul RM pe viitor, dar și va fi un imbold pentru alegerile parlamentare”, a conchis Vlas.
Andriana Cheptine