[ X ]
Reprezentanții OSCE/ODIHR au discutat cu fruntașii Platformei DA despre alegerile prezidențiale din toamnă
19 August

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase a avut o întâlnire cu reprezentanții misiunii OSCE/ODIHR în Republica Moldova, Vladimir Misev, consilier superior în domeniul noilor tehnologii de votare si Oleksii Lychkovakh, consilier în domeniul electoral. La întâlnire au participat vicepreședinții formațiunii Igor Munteanu și Dinu Plîngău, transmite CURENTUL.

Porivit unui comunicat de presă, subiectele abordate au vizat alegerile prezidențiale din această toamnă și situația politică dificilă în legătură cu criza pandemică. Andrei Năstase a spus că schimbările în legislația electorală, votate în prima lectură nu au fost susținute nici de Platforma DA și nici de membrul CEC desemnat de formațiune din mai multe considerente.

„Ne exprimăm îngrijorarea că alegerile prezidențiale nu vor fi libere și corecte, în eventualitatea utilizării resurselor administrative, coruperii alegătorilor, finanțări străine ilicite, fake-news-uri-lor și propagandei acoperite de CA nereformat. Avem experiența nefastă a altor scrutine, inclusiv alegerile locale din Hâncești în cadrul cărora votul a fost cumpărat prin butelii cu gaze și alegerile parlamentare când oameni din Transnistria au fost plătiți și aduși organizat cu autobuze la secția de vot. Ne îngrijorează și modul în care Diaspora va participa la alegeri, propunerea noastră de a vota pe parcursul a două zile consecutive, fiind respins. Nu cunoaștem încă situația care va surveni în urma evoluției pandemiei. Potrivit Constituției există o singură opțiune de a amâna alegerile și aceasta poate fi făcută doar în condițiile declarării situației excepționale”, a spus Andrei Năstase.

La rândul său, Igor Munteanu a subliniat că pericolul de a fi utilizate resursele administrative și a coruperii locuitorilor din partea stângă a Nistrului este iminent. Deputatul a amintit despre întâlnirea dintre Dodon și Krasnoselski în cadrul căreia s-ar fi făcut o înțelegere de a institui secții de votare și în zona controlată de regimul separatist și de a lărgi participarea transnistrenilor la alegerile prezidențiale, acest fapt fiind cu atât mai îngrijorător cu cât participarea Diasporei din vest la alegeri va fi extrem de limitată.

Întrebat despre accesul la mass-media, Andrei Năstase a spus că situația nu s-a schimbat prea mult, holdingurile media în mare parte nu și-au schimbat stăpânii, televiziunile independente nu au nicio reținere să difuzeze spoturile publicitare ale actorilor politici participanți la furtul miliardelor etc.

„Platforma DA este ignorată în mare măsură de presă, multe evenimente nefiind mediatizate, iar televiziunea publică a ales să treacă cu vederea activitatea formațiunii”. În context Igor Munteanu a subliniat că CA, care a refuzat auditul extern sugerat de partenerii externi, acoperă toate derapajele mass-media aservite.

„Încrederea scăzută în CEC este determinată de suspiciunea că aceasta slujește un singur actor politic – Igor Dodon”, a spus Andrei Năstase cu referire la prestația instituției. „Vom face un efort și vom identifica reprezentanți și observatori în toate birourile electorale, deși pandemia face oamenii mai reticenți la acest gen de activități. În plus, cei peste 60 de ani constituie grupul de risc, iar tinerii mai activi sunt în mare parte plecați peste hotare”.

Andrei Năstase a mai vorbit despre faptul că în aceste alegeri partenerii care au format în trecut blocul ACUM merg separat și aceasta vulnerabilizează capacitatea de a acoperi prin monitorizare plenară secțiile de votare.Astfel, observatorii externi vor avea un rol cu atât mai mare.

Dinu Plîngău s-a referit și la câteva dificultăți tehnice cu privire la colectarea și verificarea semnăturilor, a listelor. Deputatul a reiterat importanța obiectivității mass-media în condițiile în care din cauza pandemiei este limitată relaționarea directă cu alegătorii.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților