[ X ]
Reprezentanții OSCE/BIDDO evaluează necesitățile de observare a alegerilor locale generale din toamna anului curent
5 Iulie

Conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC) a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), Ulvi Akhundlu, șef-adjunct al departamentului alegeri și Goran Petrov, consilier electoral, care au venit în Republica Moldova, la invitația CEC, pentru a evalua necesitățile pentru observarea alegerilor locale generale. În cadrul vizitei, sunt planificate mai multe întrevederi cu reprezentanții autorităților publice centrale, partidelor politice, mass-media, ai societății civile și misiunilor diplomatice acreditate la noi în țară.

Conducerea CEC a adus mulțumiri reprezentaților OSCE/BIDDO pentru oportunitatea de avea un schimb de opinii privind activitatea electorală, dar și pentru receptivitatea și suportul oferit, pe parcursul anilor, pentru perfecționarea legislație electorale și dezvoltarea procesului democratic din țara noastră.

În cadrul discuțiilor, conducerea CEC a comunicat experților ODIHR despre modul în care autoritatea electorală se pregătește pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Președinta Comisiei, Angelica Caraman, a subliniat că ”următorul scrutin se va desfășura în baza unei legislații noi, ceea ce este un lucru pozitiv. Parlamentul a operat o serie de modificări, inclusiv în scopul de a soluționa numeroasele recomandări elaborate de către misiunile de observare a alegerilor, iar, la moment, CEC se află în proces intens de elaborare și ajustare a peste 40 de regulamente și instrucțiuni”.

Totodată, discuțiile s-au axat pe noutățile Codului electoral și eventualele provocări legate de organizarea viitorului scrutin: permanentizarea consiliilor electorale de circumscripție, instruirea funcționarilor electorali și a altor subiecți interesați, constituirea organelor electorale în baza criteriului de profesionalism, condițiile pentru înregistrarea candidaților, desfășurarea campaniilor electorale și finanțarea politică. Reprezentații OSCE/ODIHR au manifestat interes sporit pentru aspecte legate de listele electorale, combaterea utilizării resurselor administrative de către candidați în alegeri, controlul și supravegherea finanțării politice, asigurarea securității cibernetice etc.

Conducerea CEC a reiterat deschiderea pentru colaborare, menționând că implicarea activă a observatorilor este importantă pentru asigurarea unei aprecieri imparțiale și transparente a procesului electoral și asigurarea unui grad mai înalt de credibilitate din partea cetățenilor, dar și a altor părți interesate.

Menționăm că misiunea de evaluare a necesităților reprezintă o procedură standard utilizată de către OSCE/BIDDO pentru a analiza contextul pre-electoral, mediul politic, principalele modificări ale legislației în vederea luării unei decizii pentru desfășurarea unei misiuni de observare a alegerilor.

Inapoi la arhiva noutaților