[ X ]
[ X ]
[ X ]
Reprezentanții companiei Avia Invest, despre presiunile și abuzurile din partea autorităților
18 Mai

Reprezentanții companiei Avia Invest au vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre presiunile și abuzurile din partea autorităților și despre un proces inițiat la o curte internațională de arbitraj, informează CURENTUL.

Ei au s-au referit la recentele declarații ale autorităților, șefului statului, prin care a anunțat că se pregătește declararea insolvabilității companiei concesionare a Aeroportului Chișinău – Avia Invest, dar și declarația din această dimineață a Premierului despre faptul că procedura va începe imediat.

„Aceste acțiuni pot fi calificate ca metode de raider, care au complicat activitatea Avia Invest, care și așa este afectată total de pandemie. Este foarte clar că sunt parte a unui scenariu distructiv și este coordonat de la cel mai înalt nivel”, a declarat directorul companiei, Boris Salov.

Directorul a comunicat și despre faptul că, compania deține resurse financiare necesare, dar nu le poate utiliza pentru achitarea datoriilor față de stat, deoarece statul împiedică utilizarea acelor bani, fiind vorba de aproape 4 milioane de euro.

„Avia Invest nu poate primi 2 milioane de euro, pe care trebuie să le achite Air Moldova, care are datorii, deoarece banca a blocat acești bani. Tot așa, alți 1,75 milioane de euro, transferați de unul dintre acționarii companiei, Andrei Goncearenco, sunt blocați la o altă bancă. Este o situație absurdă când bani sunt, dar nu-i putem utiliza, inclusiv bani de la propriul acționar. Așa ceva este posibil doar în urma implicării statului”, a declarat Salov.

Avocatul Victor Panțîru a afirmat că banii sunt blocați la comandă, având în vedere declarațiile șefului statului că există un plan elaborat și trei căi pe care le-ar discuta cu autoritățile de stat, „pentru a face în fel și chip ca Avia Invest să rămână fără bunurile sale”.

Conducerea companiei a mai comunicat că amenințările deschise din partea autorităților au determinat-o să se adreseze Curții de Arbitraj de la Stockholm și nu exclude că se va adresa și altor instanțe internaționale, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde Republica Moldova a pierdut anterior câteva cauze similare. „Concluzia este că statul nu face nimic altceva decât să concerteze un atac asupra companiei pentru a lua bunurile acesteia. Nu poate fi neglijat faptul că SRL Avia Invest a investit bani și are un plan de afaceri. Noi chiar credem sincer în aceea că instanțele de judecată vor da dovadă de stoicism și nu vor fi manipulate de politic în sensul aprobării unor acte care ulterior vor fi contestate. Chiar dacă nu vom găsi dreptatea la nivel național, o vom găsi la nivel internațional. Abuzurile sunt de o manieră nemaiîntâlnită până acum”, a subliniat Panțîru.

Amintim că, Avia Invest a devenit concesionara Aeroportului Internațional Chișinău în 2013. Acordul de concesiune a fost încheiat pentru o perioadă de până la 49 de ani.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților