[ X ]
Reprezentanții APL Taraclia au informat Cabinetul de Miniștri despre problemele cu care se confruntă. Ce răspuns au primit
20 Iulie

Atenția sporită a autorităților centrale față de problemele din localități și deschiderea spre un dialog constructiv pentru depășirea acestora a fost reiterată astăzi, în cadrul ședinței comune a membrilor Cabinetului de miniștri și reprezentanților autorităților publice locale din raionul Taraclia, transmite CURENTUL.

Premierul Pavel Filip a menționat că echipa guvernamentală va discuta direct cu oamenii din cele 26 de localități ale raionului și va depune eforturi în găsirea formulei cât mai eficiente pentru modernizarea regiunii.

„Ne-am pus scopul să intervenim într-un nou format în soluționarea dificultăților pe care le întâmpinați. Există foarte multe speculații și de aceea este important să avem o comunicare deschisă și permanentă cu dumneavoastră. Sunt sigur că cei care ne critică astăzi, o fac doar pentru că reformele în curând vor da rezultate care vor fi greu de contestat”, a spus Pavel Filip.

În discuții, Premierul a subliniat că în ultima perioadă activitatea Executivului a fost orientată spre direcții prioritare pentru dezvoltarea țării: asigurarea creșterii economice, ameliorarea mediului de afaceri și realizarea reformelor cu impact major asupra cetățenilor. Astfel, a fost realizată reforma sistemului de pensii – o măsură absolut necesară pentru a exclude inechitățile sociale. Formula de calcul a fost modificată, pensiile sunt recalculate etapizat și pentru prima dată pensia medie a depășit minimul de existență.

„Reformele vor continua – avem nevoie să acumulăm un buget solid, care să ne permită să facem investiții, inclusiv de ordin social”, a spus Pavel Filip, menționând că prioritare rămân continuarea reformelor în sistemul de sănătate și educație, îmbunătățirea infrastructurii energetice și derularea proiectelor sociale, precum „Prima Casă” și „Drumuri bune pentru Moldova”.

Reprezentanții APL au propus extinderea programului de îmbunătățire a infrastructurii și au ținut să evidențieze mai multe domenii în care au nevoie de suportul Guvernului – finanțarea instituțiilor de învățământ, suplinirea deficitului de cadre didactice, predarea limbilor română și bulgară în instituțiile preșcolare, îmbunătățirea sistemului de salarizare a angajaților din serviciul public, asigurarea școlilor și grădinițelor cu produse alimentare calitative. În mod special a fost menționată și necesitatea reparației școlii din satul Aluatu, pentru care Guvernul a alocat deja 300 de mii de lei.

Prim-ministrul a menționat că multe dintre problemele abordate se află în vizorul autorităților și a cerut instituțiilor responsabile să intervină în fiecare caz în parte, conform domeniilor de competență, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru rezolvarea acestora.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților