[ X ]
[ X ]
[ X ]
Reprezentanți ai Agenției de apărare și reducere a amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA – în vizită de audit la Poliția de Frontieră
26 Octombrie

Capacitățile Poliției de Frontieră de a asigura sustenabilitatea și de a gestiona eficient echipamentul în a descuraja, detecta și interzice trecerea armelor de distrugere în masă și a materialelor conexe peste frontiera de stat a Republicii Moldova, inclusiv și ponderea acestora la securizarea frontierei au fost subiecte analizate și supuse unui audit din partea reprezentanților Agenției de apărare și reducere a amenințărilor (DTRA) a Departamentului Apărării al SUA. Complexul de activități s-a desfășurat în perioada 22-26 octombrie anul curent, nemijlocit la frontiera verde cât și la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din municipiul Chișinău, transmite CURENTUL.

Astăzi, 26 octombrie, echipa de audit a agenției DTRA au realizat ultimele vizite de lucru pe teritoriul IGPF, unde au fost expusă tehnica trecută în gestiunea Poliției de Frontieră în cadrul proiectului Armele de Distrugere în Masă – Program de Prevenire al Proliferării (ADM-PPP). De asemenea s-a prezentat laboratorul staționar, cât și cel mobil de reparații a electrotehnicii, și mentenanța echipamentului specific care va fi utilizat pe larg la controlul frontierei de stat. Pe viitor se mizează la suplinirea mijloacelor tehnice pentru spoririea capacităților profesionale pe diferite segmente de activitate.

În cuvântul său de salut, șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, a relevat importanța unei conlucrări pozitive prin care denotă cooperarea productivă existentă și a mulțumit pentru implicarea continuă a partenerilor americani.

La fel, delegația SUA a remarcat progresele înregistrate de către instituția de frontieră și situația actuală cu privire la realizarea proiectului. Și-a expus opinia vizavi de exercițiile practice din teritoriu, în urma unor întâlniri cu polițiștii de frontieră, susținute pe parcursul săptămânii curente.

Exercițiile respective s-au desfășurat în cadrul Direcției regionale SUD, unde au fost implicați și angajații subdiviziunii specializate a IGSU al MAI privind reacția de răspuns a inspectorilor responsabili de depistarea surselor radioactive în zona de competență a Poliției de Frontieră, sub monitorizarea echipei de audit DTRA.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților