[ X ]
[ X ]
[ X ]
REPORTAJ FOTO&VIDEO: Cum se cultivă tutunul pe unica plantaţie din Republica Moldova
25 Mai

Cândva ramura producerii tutunului era una dintre cele mai importante. Astăzi, în Republica Moldova, a rămas o singură întreprindere care mai ţine în viaţă respectiva ramură – AGOS Green SRL, cunoscută anterior sub denumirea de Pasinfo-Grup.

În 1999, când a fost creată, compania prelucra de sine stătător o suprafață de doar 20 ha teren şi avea contracte cu gospodării terţe care creşteau la comandă tutun pe o suprafaţă de aproximativ 380 ha. În 2023 de către întreprindere au fost prelucrate 1200 ha, inclusiv 250 ha cu cultura de tutun. În anul curent se preconizează prelucrarea a circa 1300 ha dintre care 500 ha cu tutun.

AGOS Green SRL asigură cu locuri de muncă 135 persoane, iar volumul total al taxelor și impozitelor achitate de companie în ultimii 4 ani a constituit circa 6 milioane de lei, dintre care 4,8 milioane de lei reprezintă impozitele din salarii.

Produsele finite (frunza uscată şi stripsată) sunt comercializate atât pe piața internă, cât și exportate preponderent către piețele din UE.

O echipă e redacţiei Oficial.md a decis să viziteze plantaţiile AGOS Green SRL, iar imaginile realizate la faţa locului (video şi foto), precum și cele din arhivă, sunt de-a dreptul impresionante. Aceşti oameni luptă pentru a ţine în viaţă o ramură economică importantă şi speră că într-o bună zi efortul lor va da rezultate, iar Moldova va redeveni unul din liderii, dacă nu mondiali, atunci regionali, la capitolul producerea tutunului. Iar aceasta va însemna noi locuri de muncă, noi impozite şi taxe achitate statului şi o impresionantă creştere a Produsului Intern Brut.

https://youtu.be/TIfvPRabmOU

Inapoi la arhiva noutaților