Renato Usatîi, candidatul Partidului Politic „Partidul Nostru” la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, este originar din orașul Fălești unde și-a făcut studiile preuniversitare.
Contactată de reporterul CURENTUL, profesoara de geografie, Liuba Vozniuc, a mărturisit că îl cunoaște pe politician de când acesta avea doar 4 ani. Potrivit afirmațiilor profesoarei, Renato Usatîi era „un copil bun, generos, care împărțea mereu lucrurile sale cu ceilalți copii”.
„Ce ține de activitatea școlară, pot spune că elevul meu demonstra multă seriozitate. Era activist și participa la diverse olimpiade. Pe vreme ce creștea, el devenea și mai interesant. Îmi amintesc un caz la lecția de geografie, când studiam tema Afganistan, Renato a alcătuit un cântec la subiectul dat. Aceasta denotă spiritul lui recreativ”, a specificat ea.
Politicianul s-a remarcat în memoria profesoarei nu doar ca discipol, dar și ca „un om deosebit”.
„Am remarcat la el calități precum comunicabilitatea și altruismul. M-a ajutat de nenumărate ori în situațiile complicate. Am fost plecată pentru o perioadă la Moscova, timp în care și dumnealui se afla acolo. Atunci s-a îmbolnăvit mama mea, însă nu găseam bilete disponibile pentru a ajunge în țară. Din fericire, am apelat la Renato, care a fost foarte receptiv și mi-a soluționat problema. De asemenea, când s-a îmbolnăvit o profesoară din școala noastră, el i-a oferit ajutor financiar”, a mai adăugat Liuba Vozniuc.
Ea are așteptări mari de la discipolul său, sperând că „în calitate de Președinte, acesta va schimba multe în viața cetățenilor”.
Despre politician ne-a vorbit și Petru Lungu, fost director al Liceului Teoretic „Alexandr Pușkin” din Fălești. El a lucrat în această funcție timp de 18 ani și a fost martor a numeroase acțiuni de generozitate din partea lui Renato Usatîi.
Potrivit sursei: „în 2014 a apărut de la Ministerul Educației un regulament, prin care se specifica că în clasele liceale trebuie să fie nu mai puțin de 25 de elevi, în caz contrar, acestea nu se vor forma”.
„La acel moment, liceul nostru avea 35 de elevi în clasa a X-a, care urmau să se fie divizați în două clase cu profile distincte. Astfel, în cea umanistă erau 26 persoane, iar în cea realistă doar 9. Pentru a salva situația, Renato Usatîi și-a asumat responsabilitatea de a finanța timp de 3 ani clasa cu un număr insuficient de elevi, ajutând ca aceștia să absolvească studiile cu succes”, a relatat fostul director al instituției.
Tot el ne-a vorbit despre alte investiții ale concurentului electoral: „a contribuit la deschiderea unei săli de kickboxing în incinta liceului, unde s-au format adevărați campioni. A reparat pavajul pe teritoriul instituției și a echipat o sală cu aparate de sport. Dacă ar fi să facem o totalizare a banilor investiți de către candidat liceului nostru, aceastia s-ar estima cu minim un milion de lei”.
Petru Lungu susține că „dacă Renato Usatîi va câștiga alegerile prezidențiale, acesta sigur va continua faptele lui generoase la nivel național”.
Candidatul Partidului Nostru s-a născut pe 4 noiembrie 1978 în orașul Făleşti. După finalizarea studiilor liceale, politicianul și-a continuat formarea profesională la Facultatea de Limbi Străine a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din orașul Bălți.
Doina Buruiană, stagiar