[ X ]
[ X ]
[ X ]
Renato Usatîi: „Dacă sunteţi atât de siguri de faptul că societatea susţine noul sistem electoral, atunci de ce vă este frică de referendum?”
28 Noiembrie

Partidul Nostru (PN) consideră că Partidul Democrat din Moldova (PDM) se teme de referendumul pentru anularea sistemului mixt, „în condiţiile în care înţelege că va fi sancţionat pentru faptul că minţit cetăţenii”. Despre aceasta a scris preşedintele formațiunii Renato Usatîi, pe o rețea de socializare, informează CURENTUL.

PN şi-a anunţat, încă săptămâna trecută, susţinerea pentru grupul de iniţiativă privind organizarea referendumului.

„Dacă sunteţi atât de siguri de faptul că societatea susţine noul sistem electoral, atunci de ce vă este frică de plebiscit? Probabil pentru că toate promisiunile-cheie din partea voastră legate de mixt, într-un final s-au dovedit a fi minciună?! Aţi promis oamenilor posibilitatea demiterii deputaţilor din Parlament, dar acest punct a fost exclus tehnic din lege. Aţi promis 25 de locuri pentru diasporă şi Transnistria, dar aţi lăsat 5. Aţi propus alegerea „deputaţilor din raion” care vor promova interesele raionului, dar circumscripţiile au fost formate altfel – niciun fel de „deputat din raion” n-o să fie. O adevărată escrocherie care, cu siguranţă, va fi sancţionată de cetăţeni”, a scris Usatîi.

Politicianul s-a referit și la argumentele PDM, precum că sistemul electoral nu poate fi modificat cu mai puţin de un an înainte de alegeri, aşa cum recomandă Comisia de la Veneţia. „Vreau doar să amintesc: atunci când aceeaşi comisie a declarat că sistemul în genere nu trebuie modificat, democraţii şi socialiştii vorbeau despre „decizia suverană” de a decide de sine stătător. Adică Dodon şi Plahotniuc au acest drept suveran, dar poporul nu are?”, s-a mai întrebat Usatîi.

În context, Renato Usatâi s-a referit și la declarația purtătorului de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, precum că legea privind trecerea la sistemul electoral nu poate fi anulată pentru că a intrat în vigoare. „Ştiţi, referendumul pentru asta şi va avea loc, pentru a anula o lege intrată în vigoare. Legile se mai şi anulează. Ele pot fi anulate de cetăţeni la referendum, pot fi anulate de deputaţii în Parlament, la noi, pe cât ar fi de trist, chiar şi Constituţia poate fi anulată de Curtea voastră Constituţională de buzunar”, a argumentat Renato Usatîi.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților