[ X ]
[ X ]
[ X ]
Relații bune atât cu Estul, cât și cu Vestul – vor candidații la prezidențiale. Iată cum își propun să realizeze acest lucru!
26 Octombrie

Concurenții electorali au prezentat programele electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, iar CURENTUL a analizat subiectele ce vizează relațiile externe.

Candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Renato Usatîi consideră că Moldova trebuie să conceapă o politică externă corectă în primul rând în ceea ce ține de relațiile cu țările vecine – Ucraina și România; să colaboreze în interesele Moldovei atât cu Vestul, cât și cu Estul. Totodată, în niciun caz să nu fie vasalul cuiva.

Candidatul la funcția de Președinte din partea Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase susține că obiectivul integrării europene va fi un element central al politicilor statului. „Vom consolida parteneriatul strategic cu România prin aprofundarea relaţiilor de ordin politic, economic, comercial, cultural. Voi lucra pentru consolidarea capacităților de valorificare a asistenței externe oferite de Statele Unite ale Americii. De asemenea, voi pune accent pe consolidarea cooperării comercial-economice, esențială pentru proiectul de reconstrucție a economiei Republicii Moldova”. Totodată, Năstase pledează pentru dezvoltarea relaţiilor reciproc avantajoase cu Federaţia Rusă și Ucraina: „Un aspect problematic al relației noastre cu Ucraina ține de acțiunile autorităților din Ucraina în administrarea Complexului Hidroenergetic Nistrean ceea ce generează riscul unei catastrofe ecologice și umanitare, motiv pentru care îmi asum rezolvarea acestui subiect cu cele mai bune soluții pentru Republica Moldova”.

Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Tudor Deliu va purta tratative, va negocia şi încheia tratate internaţionale în numele Republicii Moldova, prin promovarea politicii externe în interesul statului. Va asigura executarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană prin dialogul permanent cu Comisia Europeană şi statele membre ale Uniunii Europene.

Candidatul independent, Igor Dodon susține că Moldova va stabili relații bune între Est și Vest. Va continua să restabilească și să dezvolte relațiile de prietenie cu Rusia: „Vom obține extinderea numărului de întreprinderi din Moldova, pentru care va fi deschis accesul pe piața rusă, creșterea numărului de locuri bugetare pentru studenții din Moldova în instituțiile universitare din Rusia. Țara noastră își va păstra statutul în cadrul CSI și în structurile UEEA în toate direcțiile”. Totodată, el a menționat că va aprofunda relațiile bilaterale cu țările din Uniunea Europeană, apărând interesele economice ale fermierilor și producătorilor autohtoni. Va consolida și extinde legăturile cu cei mai mari parteneri internaționali de dezvoltare în interesul Republicii Moldova. Va continua dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate și de cooperare cu Ucraina și România în domeniul politic, economic, cultural, precum și în cel al securității naționale.

În domeniul politicii externe, candidatul Partidului „Șor” pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, Violeta Ivanov va asigura relații bune cu țările vecine și va purta un dialog civilizat atât cu Estul, cât și cu Vestul.

Candidatul la funcția de Președinte din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu va promova o politică externă în folosul oamenilor și va scoate țara din izolare internațională. Va veghea îndeplinirea pașilor pentru integrarea europeană. Va reface relațiile bune cu România, Ucraina, UE, SUA, Rusia și alte țări. Va reprezenta Moldova cu demnitate pe plan internațional și va avea grijă ca ambasadele și consulatele să ajute cetățenii noștri de peste hotare și să promoveze exporturile moldovenești peste tot în lume. Va munci ca Moldova să aibă sprijin internațional, acces la investiții și ajutor financiar pentru infrastructură și dezvoltare.

Candidatul Partidului Unităţii Naţionale pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Octavian Țîcu susține că „din cauza politicii nesăbuite a lui Igor Dodon şi a guvernării PSRM-PDM, R. Moldova este izolată internaţional, fără susţinerea României şi partenerilor occidentali”. El menționează că va repara acest lucru prin apropierea de România, redresarea relaţiilor cu Ucraina şi restabilirea încrederii din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite.

Precizăm că, acest material face parte din seria de articole de analiză realizate în baza programelor electorale ale candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova, ce vor fi publicate pe www.curentul.md până la 1 noiembrie curent.

Cristina Jicol, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților