Subiectul dialogului între Chișinău și Tiraspol în contextul crizei COVID-19 a fost discutat în cadrul EU Debates Cafe – dezbateri organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), transmite CURENTUL.
În cadrul discuțiilor, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a explicat că virusul a schimbat modalitatea de comunicare dintre cele două părți și chiar conturul anumitor subiecte privind procesul de reintegrare.
„Când a fost declarată starea de urgență, a coincis cu autoizolarea Transnistriei. Până la declararea perioadei stării de urgență exista o anumită comunicare. Chișinăul a făcut instruiri pentru medici privind situația epidemiologică. În autoizolare Transnistria a intrat în mijlocul lunii aprilie și s-a extins, după cum am aflat astăzi, până pe 15 iunie. Acest lucru afectează agenții economici, oamenii care muncesc în partea dreapta a Nistrului, chiar și oficialii nu pot intra pe teritoriu. Doar persoanele cu reședință pot intra în Transnistria și corpul diplomatic. Am avut câteva refuzuri ce ține de organizarea ședințelor grupurilor de lucru pe domeniul sănătății. Am solicitat OMS să vină în vizită tehnică pentru a documenta acest aspect. Tiraspolul spunea că Chișinăul restricționează accesul medicamentelor pe teritoriul regiunii, dar acest lucru este un fals. Cifrele vor demonstra că, în această perioadă, importul medicamentelor a fost dublu față de ianuarie”, a spus Cristina Lesnic.
Directorul Institutului pentru Politici și Inițiative Strategice (IPIS), Andrei Popov a spus că, cei din Tiraspol încearcă să fructifice criza pentru a promova anumite interese politice. „Mă refer aici la instituirea ilegală a peste 20 puncte mobile de control în zona de securitate. M-am așteptat la o reacție mai hotărâtă din partea partenerilor externi. Ședințele Comisiei Unificate de Control au fost suspendate. Discutând cu prietenii din regiune, la început ei nu luau în serios această criză pandemică. Tratamentul autorităților față de noi era discriminatoriu. Chișinău permitea accesul transnistrenilor pe teritoriul R. Moldova, iar ai noștri nu aveau acces în Transnistria”, a spus Andrei Popov.
Ion Manole, directorul Asociației „Promo-LEX”, a spus că, Chișinăul a avut o abordare constructivă, iar Tiraspolul un comportament agresiv. „Am văzut declarațiile de la Tiraspol că aceste posturi mobile vor rămâne până se trece COVIDUL. Această situație a creat o problemă suplimentară pentru cetățenii din localități care se deplasau la Chișinău sau alte regiuni. Unica sursă de circulație și acces rămânea bacul de la Moldova. Toate apelurile noastre au rămas ignorate de către instituțiile și structurile care au tangență pentru situația din zona de securitate”, a spus Ion Manole.
Cristina Parfeni