[ X ]
[ X ]
[ X ]
Registrul Arheologic Național a fost prezentat MECC
6 Noiembrie

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andei Chistol, a avut o ședință de lucru cu colegii de la Agenția Națională Arheologică care au elaborat și prezentat ministerului pentru promovare Registrul Arheologic Naţional, transmite CURENTUL. 

Registrul Arheologic Naţional reprezintă documentul de stat care cuprinde lista siturilor arheologice luate sub ocrotirea statului. Acesta a fost elaborat în baza informaţiilor din Registrul monumentelor Republicii Moldova, informațiilor și studiilor publicate în literatura științifică de specialitate, manuscrisului Repertoriului monumentelor de arheologie (1993) păstrat în arhiva arheologică al Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Totodată, Registrul a fost completat grație inspectării zonelor cu potențial arheologic efectuate de către specialiștii Agenției Naționale Arheologice în perioada anilor 2012-2020, precum și în urma descifrării ortofotoplanurilor din Fondul național de date geospațiale.

Urmare a aprobării proiectului de lege, Registrul va fi utilizat pentru evidența siturilor arheologice, delimitarea și protecția acestora. De asemenea, informațiile din Registru vor fi utilizate în vedere elaborării planurilor zonelor de protecție a siturilor, cu înregistrarea acestora în baza de date al Agenției Servicii Publice.

„Astfel, informațiile cu referire la siturile arheologice incluse în Registru, vor fi utilizate și pentru elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului și a planurilor urbanistice ale localităților Republicii Moldova”, menționează Andrei Chistol.

Cristina Parfeni 

Inapoi la arhiva noutaților