[ X ]
Regimul de protecție a drepturilor de PI, discutat în cadrul Reuniunii Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană reunit în Configurația Comerț
22 Octombrie

În perioada 20-21 octombrie, s-a desfășurat cea de-a VII-a Reuniune a Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană reunit în Configurația Comerț (ACTC). Evenimentul a avut loc în regim de videoconferință, delegația țării noastre fiind condusă de secretarul de stat, Iuliana Drăgălin, iar cea europeană de Marco Düerkop, șef adjunct al Unității responsabile de Europa și vecinătatea Estică din cadrul Comisiei Europene, informează CURENTUL.

În cadrul reuniunilor anuale ale Comitetului de Asociere în configurație comerț sunt abordate cele mai importante progrese, precum şi provocări în implementarea componentei DCFTA din cadrul Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Sesiunea din acest an a inclus subiecte ce vizează principalele realizări în implementarea angajamentelor ce derivă din Acordul de Asociere pe dimensiunea comerțului exterior, achizițiilor publice, infrastructurii calității, proprietății intelectuale, aspecte energetice, comerțul cu servicii, precum și concurența.

Secretarul de stat, Iuliana Drăgălin, a menționat că cea de-a VII-a Reuniune reprezintă un bun prilej pentru a face un bilanț al implementării angajamentelor asumate în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). În context, Iuliana Drăgălin a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul continuu și buna cooperare în implementarea DCFTA.

Referitor la domeniul proprietății intelectuale, reprezentanții Comisiei Europene au informat autoritățile de la Chișinău, că urmarea unor consultări conduse de către Comisie cu subiecții interesați din Uniunea Europeană, regimul de protecție al drepturilor de proprietate intelectuală din Republica Moldova a fost apreciat la un nivel destul de înalt, fiind conform celui din Uniune.

Printre domeniile care au fost menționate ca necesitând în continuare reformare, partenerii de la Brussels au menționat sistemului de gestiune colectivă a drepturilor de autor și drepturilor conexe, domeniu apreciat drept unul sensibil în multe state europene. În a ceastă ordine de idei, delegația europeană și-a arătat întreaga disponibilitate de a susține în continuare eforturile AGEPI de consolidare a sistemului de gestiune.

Reprezentantul AGEPI prezent la reuniune a trecut în revistă cele mai importante evoluții în domeniul proprietății intelectuale la nivel legislativ și instituțional înregistrate de la ultima ședință și a informat partenerii europeni despre inițiativele Agenției pentru următoarea perioadă, în special cele ce vizează identificarea unor soluții pentru minimizarea impactului pandemiei COVID19 asupra sistemului de proprietate intelectuală.

În cadrul Comitetului au fost raportate și rezultatele Subcomitetului RM-UE pentru Indicații Geografice care au avut loc pe data de 19 octombrie curent și a cărui mefiență a fost înalt apreciată de ambele părți.

Menționăm că din partea Republicii Moldova au participat reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Băncii Naționale a Moldovei, Consiliului Concurenței, Serviciului Vamal, Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, iar din partea Comisiei Europene au participat specialiști în domeniul comerțului, relațiilor internaționale, precum și reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților