[ X ]
Reghina Apostolova a cerut explicații, în Parlament, de ce în Federația Rusă vor fi deschise doar 5 secții de votare
21 Septembrie

Deputatul Parlamentului Republicii Moldova Reghina Apostolova a solicitat un răspuns de la șefa Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman. Ea i-a cerut lui Caraman să explice de ce cea mai mare diasporă a cetățenilor moldoveni este practic privată de posibilitatea de a vota.

Potrivit hotărârii CEC, pe teritoriul Federației Ruse vor fi deschise doar cinci secții de votare în perioada de votare, în timp ce numărul cetățenilor moldoveni care locuiesc în Rusia depășește 500 de mii de persoane. Este evident că mulți concetățeni pur și simplu nu vor putea vota la alegerile prezidențiale și la referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană din 20 octombrie.

Reprezentanta grupului parlamentar „Victorie” a subliniat că președintele Comisiei ar trebui să dea explicații cu privire la situația scandaloasă.

„Încă un abuz scandalos din partea partidului de guvernământ chiar în Parlamentul Republicii Moldova. Angelica Caraman este obligată să ofere informații cu privire la criteriile nefondate folosite de comisie pentru a autoriza doar cinci secții de votare în Rusia. Doar cinci! Și asta în ciuda faptului că în Rusia se află cea mai mare diasporă moldovenească! Acțiunile CEC sunt politice, deja de mult timp nu există dubii în acest sens. Ele stârnesc îngrijorări serioase cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale omului și a principiilor democratice de bază”, a remarcat Reghina Apostolova.

Deputatului nici nu i s-a permis să-și încheie gândul: președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a întrerupt discursul și i-a închis microfonul. Nimeni din partidul de guvernământ nu a susținut solicitarea – 48 de reprezentanți ai PAS au votat împotrivă.

„De fapt, acțiunile criminale ale CEC, care contravin asigurării unor alegeri independente și transparente, nu îngrijorează guvernarea. Guvernul încalcă dreptul constituțional al cetățenilor de a vota și de a determina viitorul patriei lor”, a declarat Reghina Apostolova.

Inapoi la arhiva noutaților