[ X ]
Reforma spitalicească discutată la Guvern: Ce propune conceptul de reformare
16 Iunie

Conceptul de reformare a sectorului spitalicesc a fost discutat în cadrul unei şedinţe prezidate de Prim-ministrul Pavel Filip. Principalele prevederi ale proiectului vizează sporirea eficienței și calității serviciilor spitaliceşti, prin regionalizarea spitalelor publice în funcţie de complexitatea cazurilor, profilul de morbiditate şi a numărului de populaţie deservită, transmite CURENTUL.

Conceptul de reformare propune stabilirea a zece regiuni (zone de sănătate): 4 în centru, 3 la nord și 3 la sud. Principiile de amplasare a spitalelor vizează asigurarea disponibilităţii asistenţei medicale spitalicești în maxim 60 de minute sau la o distanță maximă de 70 km. În acelaşi timp, regiunile spitaliceşti nu vor fi strict delimitate de hotarele teritorial-administrative actuale. Fluxul urgențelor și pacienţilor acuţi va fi redirecţionat către spitalele regionale sau centrale, iar fluxul de pacienţi cronici – către filialele locale ale spitalelor regionale.

Proiectul preventiv al reformei mai presupune instituirea unui spital universitar, a 4 spitale centrale, a 11 spitale regionale sub un management comun cu spitalele locale din zona respectivă şi a 3 spitale specializate.

În cadrul discuţiilor, Prim-ministrul a accentuat necesitatea elaborării unui plan de acțiuni pentru o perioadă de 8-10 ani, care va prevedea regionalizarea serviciilor spitalicești (pe zone de sănătate) cu construcția spitalelor regionale. De asemenea, Premierul a subliniat importanţa creării în paralel a infrastructurii necesare, prin elaborarea unui program de dotare cu transport specializat (ambulanțe), pentru a garanta accesul la instituțiile specializate regionale sau centrale.

Totodată, Pavel Filip a solicitat ministerului de resort să definitiveze în cel mai scurt timp conceptul reformei spitalelor în Republica Moldova, cu consultarea tuturor părților interesate, şi să-l propună spre aprobare Guvernului.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților