Ministra Justiției, Olesea Stamate, președintele Igor Dodon, prim-ministra Maia Sandu, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi și ministrul de Interne Andrei Năstase au prezentat propuneri de modificare a sistemului justiției.
„Se propune reducerea numărului de judecători ai Curții Supreme de Justiție de la 33 la 17”, a anunțat ministra Olesea Stamate.
De asemenea, se propune completarea CSM cu încă trei membri, doi dintre care vor fi numiți de Guvern, iar al treile, de către Președinție.
Se propune și modificarea modalității de alegere a procurorului general.
„Una din principalele teze ale reformei justiției este aceea că viitorul procuror general va fi propus de ministrul Justiției. Este o procedură asemănătoare cu ceea ce avem în alte state europene (de exemplu, România).
1) Ministrul justiției instituie o comisie de selecție în cadrul căreia va fi obligatoriu un psiholog.
2) În cadrul acestei comisii, se evaluează potențialii candidați, iar într-un final această comisie decide cu privire la doi cei mai buni candidați la funcția de procuror general.
3) Cele două candidaturi sunt înaintate CSP-ului.
4) CSP-ul alege unul din cei doi candidați și îl înaintează președintelui Republicii Moldova”, a explicat și deputatul Sergiu Litvinenco.
De asemenea, se propune scoaterea condiției privind vechimea în muncă de cinci ani în Procuratură pentru cadndidatul la funcția de procuror general. Maia Sandu a spus că astfel se vrea lărgirea domeniului din care pot veni candidații, cum ar fi justiție, avocatură.
Igor Dodon a spus că modificările propuse vor începe să fie dezbătute în Parlament chiar la începutul sesiunii de toamnă-iarnă.
„Este foarte important că Parlamentul este implicat în procesul de reformă a justiției. Este un concept ambițios, dar foarte necesar pentru sistemul justiției, fiindcă de aici vine siguranța nu doar a cetățenilor, dar și a mediului de afaceri, a investițiilor străine”, a declarat Zinaida Greceanîi.
Cristina Pendea