[ X ]
Reflecții pe marginea alegerilor europarlamentare în Republica Moldova
11 Iunie
Alegerile europarlamentare, care s-au desfășurat duminică, 9 iulie, și pe teritoriul Republicii Moldova, i-au surprins pe mulți atât prin prezență, cât și prin rezultat. Pe lângă faptul că prezența la vot a fost cu peste o treime mai mare în raport cu europarlamentarele din 2019 și cu parlamentarele din 2020, a surprins și susținerea de peste 50 la sută de care a beneficiat în Republica Moldova coaliția de guvernare din România PSD-PNL. De aceea, ar fi logic să ne întrebăm acum ce a stat la baza acestui succes al PSD-PNL de această parte a Prutului.
Posibil, o explicație să fie suportul direcționat de Departamentul pentru Republica Moldova, de care au beneficiat suficienți formatori de opinie din Republica Moldova, care au posibilitatea să formeze parțial opinia publică de această parte a Prutului.
O altă posibilă explicaţie ar fi apelurile celor ce reprezintă conducerea de vârf a Republicii Moldova către deținătorii de cetățenie română să voteze pentru exponenții coaliției de guvernare de la București.
Încă o posibilă explicaţie ar fi efortul constant depus de liderul PSD, Marcel Ciolacu, îndreptat spre susținerea Republicii Moldova, care este destul de apreciat de această parte a Prutului.
Însă, chiar dacă cele trei puncte menționate mai sus sus sunt importante, există și un al patrulea, care trebuie numaidecât menționat în acest context – modul în care PSD a abordat în premieră un proces electoral din Republica Moldova.
Astfel, această nouă abordare s-a văzut cu ochiul liber. Pe lângă efortul depus de partenerul PSD în Republica Moldova – PSDE, social-democrații au implicat în această campanie și MAN, condus de primarul capitalei Ion Ceban. Iar filiala PSD din Republica Moldova, condusă de Iurie Ciocan, a reușit, printr-o campanie destul de incisivă, să-i atragă în alegeri pe reprezentanții din teritoriu ai mai multor partide de stânga. Dat fiind viziunile pe care le au, aceștia niciodată nu ar fi votat exponenții formațiunilor de dreapta, însă oferta social-democraților s-a dovedit a fi nu doar acceptabilă, ci și atractivă pentru ei. Anume acest al patrulea factor a înclinat decisiv balanța în favoarea votului pro PSD-PNL în Republica Moldova.
Rămâne de văzut dacă PSD va menține și în continuare această abordare a cetățenilor din Republica Moldova. Dacă da, s-ar putea ca PSD sa devină, cel puțin pe termen scurt și mediu, prima opțiune de vot pentru romanii din Republica Moldova.
Sursa: coment.md
Inapoi la arhiva noutaților