[ X ]
[ X ]
[ X ]
Referendumul din Chișinău așa cum îl văd eu: Fără socialiști și fără liberali!
6 Noiembrie

Zilele trecute discutam cu un prieten și, dintr-o vorbă în alta, am ajuns și la spotul socialiștilor privind Referendumul de demitere a primarului general suspendat, Dorin Chirtoacă, în care se conțin și următoarele cuvinte: „O să crești și nu o să ai unde lucra? Votează pentru demiterea lui Chirtoacă!”.

De fapt, prietenul meu e contra a tot ce ține de socialiști și mi-a confirmat că nu va merge la acest Referendum. Argumentul forte este că e doar un teatru, că socialiștii îi au de proști pe locuitorii Capitalei. Am observat că este un susținător al liberalilor și se consideră român. Adică, undeva pentru el primează criteriul politic sau geopolitic.

Dar, în sate, chiar dacă candidează din partea unor partide, primarii nu sunt aleși după coloritul politic, dar după principiul cât de gospodari sunt. Este adevărat că și ei fac parte dintr-un partid sau altul, însă, în primul rând, faptele trebuie să vorbească.

Personal, nu pot participa la acest Referendum pentru că nu locuiesc aici. Indiferent dacă vreau ca Dorin Chirtoacă să fie demis sau nu, m-aș fi dus. Pot alege între: „Vreți ca Dorin Chirtoacă să fie demis?” și „Nu vreau ca Dorin Chirtoacă să fie demis”. În primul rând, pentru a-mi exprima poziția ca cetățean, în al doilea rând, pentru că pot protesta și votând.

Nu știu de ce mulți aleg să boicoteze acest Referendum, fie el teatru sau nu, fie el organizat de socialiști sau nu, fie legal sau ilegal. Astea nu sunt argumente pentru exprimarea poziției. Pentru început, trebuie pusă întrebarea: Pentru ce se cere demiterea Primarului? Ce a făcut sau ce nu a făcut timp de 10 ani?

Eu nu m-aș fi gândit cine îl organizează și cu ce scop. Eu știu că, dacă vine cineva în ograda mea să repare, să sădească, să curețe ceva, o va face așa cum vreau eu, nu cum vrea el, pentru că în casa mea regulile le dictez eu, nu străinul. Primarul trebuie să fie un fel de străin în Primărie. El a fost ales de către locuitorii satului/orașului pentru a le îmbunătăți traiul și va lucra așa cum vor ei.

Din păcate, eu nu văd Chișinăul o capitală europeană. Lăsând la o parte politica, dosarul Primarului și socialiștii, mă voi gândi dacă mie îmi place cum s-a administrat orașul în toți acești ani.

Îmi place și mie Scara Cascadelor, iluminatul stradal, drumurile reparate, amenajarea din centrul orașului și celelalte. Dar, pe de altă parte, nu-mi place Piața Centrală, nu-mi plac gropile, nu-mi plac mașinile parcate la nimereală.

Citesc și ascult revoltele locuitorilor în ceea ce ține de administrarea blocurilor locative, îmi aduc aminte de situația cu evacuarea deșeurilor și întreaga problemă cu groapa de gunoi de la Bubuieci. Îmi dau astfel seama că, pe lângă trotuarele nepavate și construcțiile nefinisate, sunt multe alte probleme.

Chiar dacă acest Referendum ar fi fost organizat de extratereștri, aș fi mers să votez. Și cred că abordarea problemei că „Referendumul este organizat de socialiști, de asta nu mă duc” este una greșită. Nu socialiștii vor decide soarta acestui scrutin, dar cetățenii.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților