[ X ]
[ X ]
[ X ]
Referendumul din 24 septembrie 2017: Posibile efecte politice
25 Aprilie

Preşedintele Igor Dodon a venit cu iniţiativa organizării unui referendum consultativ pe data de 24 septembrie 2017, dorind să afle opinia populaţiei în patru probleme: reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 71, împuterniciri suplimentare pentru şeful statului de dizolvare a Parlamentului, anularea Legii ce pune întoarcerea miliardului furat din sistemul bancar pe umerii cetăţenilor şi posibilitatea studierii în şcoli a „Istoriei Moldovei”. Deşi procesul de pregătire a preconizatului referendum încă nu a demarat, deja la această etapă se poate de vorbit despre unele posibile efecte politice.

Primul posibil efect deja se face simţit, chiar dacă perspectiva referendumului încă nu e clară. Şi acest efect ţine atât de divizarea clasei politice, cât şi de divizarea societăţii în două tabere distincte: cei care susţin referendumul şi cei care sunt împotriva lui. Cu cât se va avansa în intenţia de organizare a acestui referendum, cu atât mai clară va fi divizarea respectivă şi cu atât mai încinse vor fi spiritele. Cel mai mult această divizare îl avantajează pe Preşedintele Igor Dodon şi pe socialişti, or preconizatul referendum, chiar şi dacă nu va avea loc, consolidează rândurile susţinătorilor săi şi a partidului pe care l-a condus până nu demult, le dă motiv să se unească din nou în jurul unei idei, a unei persoane. Cu atât mai mult că iniţiativa respectivă transmite şi un mesaj indirect acestor alegători că şeful statului face tot posibilul pentru a-şi respecta promisiunile, iar acest lucru e extrem de important din punct de vedere electoral. Totodată, în avantaj pot fi şi oponenţii acestui referendum. Însă, aceasta depinde deja de cum se vor manifesta ei la concret, pentru că circa jumătate din cetăţeni se vor dori protejaţi de intenţiile şefului statului. Rămâne să vedem care partid va şti să se poziţioneze cel mai bine în postura de avocat al respectivului segment de alegători, iar cel care va reuşi, va avea de crescut serios din punct de vedere electoral.

Al doilea posibil efect politic pe care-l poate genera ideea preconizatului referendum ar putea fi victimizarea lui Igor Dodon şi a socialiştilor. Dacă intenţia respectivă va fi blocată, aşa cum s-a întâmplat de nenumărate ori în cazul altor preconizate referendumuri, Igor Dodon va putea lesne să se victimizeze, iar aceasta i-ar putea aduce simpatii electorale în plus lui, dar şi partidului pe care l-a condus anterior.

Al treilea posibil efect ar fi o creştere vertiginoasă a stângii politice (a socialiştilor) în preferinţele alegătorilor în cazul în care preconizatul referendum va avea loc, iar marea majoritate a populaţiei va susţine ideile şefului statului. Aceasta ar însemna indirect şi un vot de neîncredere acordat actualei guvernări şi chiar partidelor care-şi doresc să reprezinte alternativa la guvernare.

Al patrulea posibil efect ar fi un nou val de proteste masive împotriva guvernării. Acestea ar putea izbucni în două cazuri: dacă iniţiativa de desfăşurare a referendumului va fi blocată; dacă referendumul va avea loc, opinia majorităţii participanţilor la el va fi una favorabilă iniţiatorilor, iar guvernarea se va opune transpunerii în practică a doleanţelor alegătorilor, făcând trimitere la faptul că referendumul e unul consultativ.

Al cincilea posibil efect ar putea fi ample modificări la Constituţie în partea care ţine de prerogativele şefului statului şi de numărul de deputaţi. Însă, acest scenariu va fi valabil în cazul în care majoritatea cetăţenilor vor susţine iniţiativele prezidenţiale şi se va purcede la introducerea acestora în Constituţie.

Al şaselea posibil efect ar putea fi scăderea rating-ului Preşedintelui Igor Dodon şi al PSRM. Acest lucru se va întâmpla în cazul în care cetăţenii vor respinge iniţiativele şefului statului, acesta fiind indirect şi un vot de neîncredere acordat lui Igor Dodon, dar şi o dovadă că popularitatea sa a scăzut simţitor în perioada ce a trecut de la alegerile prezidenţiale. Acest lucru va fi extrem de periculos pentru şeful statului, deoarece oponenţii lui politici la sigur vor încerca să profite de conjunctura favorabilă pentru a-l demite.

Desigur, pot fi şi alte efecte, dar şi cele menţionate sunt suficiente pentru a înţelege că miza jocului politic legat de referendum este una destul de mare. Şi important este că respectivul referendum poate genera efecte politice, chiar şi neavând loc.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților