[ X ]
[ X ]
[ X ]
Rectorul USM: „Marea Unire a fost și va rămâne cea mai memorabilă pagină din istoria neamului nostru”
22 Martie

În perioada 22-23 martie 2018, la Academia de Științe a Moldovei are loc Conferința științifică internațională consacrată Centenarului Marii Uniri, cu genericul „Revenirea Basarabiei în spațiul juridic românesc”, informează CURENTUL.

Prezent la eveniment, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, a comunicat despre importanța mai multor aspecte în chestiunea Unirii. „Luna martie este, într-adevăr, luna Basarabiei. Ca să discuți acest fenomen social, care a avut loc 100 de ani în urmă, este foarte important, sigur, că și aspectul juridic, politic, istoric, social, ce s-a întâmplat după aceasta. Este foarte important ca aceste cercetări să fie nu numai în jurul acestui act, dar și în jurul impactului acestui act asupra dezvoltării” a precizat el.

Rectorul Universității de Stat din Moldova, Gheorghe Ciocanu, a vorbit despre semnificația anului 2018 pentru Republica Moldova și România.

„Pentru Republica Moldova și România, anul 2018 are o semnificație specială. Marea Unire a fost și va rămâne un eveniment deosebit în evoluția țării românești, a fost și va rămâne cea mai memorabilă pagină din istoria neamului nostru. Am avut și avem o așezare geopolitică cu foarte multe interese, poate și de aceasta nu întotdeauna ne-am construit istoria cu fruntea în sus, dar am început cu Marea Unire, cu Podurile de Flori, vom continua cu autostrăzi social-economice ce ne vor conduce la o bogăție culturală, spirituală și istorică, spre o asigurare a bunăstării fiecărui cetățean”, a declarat rectorul.

Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău Valeriu Matei, a comunicat despre rolul conferinței. „Conferința de astăzi se înscrie într-adevăr în suita unor manifestări de generic în ceea ce înseamnă cercetarea chestiunii Basarabiei, readucerea în actualitate a unor probleme de istorie. Tradiția de plasare în câmpul de drept a tuturor problemelor privind dreptul istoric și dreptul de neam, e o problemă de principiu.”, a menționat Matei.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților