[ X ]
[ X ]
[ X ]
Rectorul Universității de Stat din Bălți despre prioritățile instituției: „Avem mai multe proiecte”
4 Iulie

Rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Ion Gagim, a vorbit, în cadrul unui interviu, care sunt prioritățile universității pentru viitor, transmite CURENTUL.

Ion Gagim a spus că în agendă este proiectul de creare a Centrului de inovare, dezvoltare și transfer tehnologic.

„Prioritar, la ora actuală, este proiectul ce prevede crearea Centrului de inovare, dezvoltare și transfer tehnologic în cadrul Universității. Acesta va fi amplasat în blocurile noi de studii. Ne bucurăm că importante instituții internaționale, precum USAID, Agenția Cehă de Dezvoltare ș.a. și-au manifestat interesul pentru participarea la acest proiect, care, inițial, a fost aprobat spre finanțare la suma de circa 16 mil. de lei – oferită de Fondul Național de Dezvoltare Regională. Ne-am putea aștepta, astfel, la o diversificare a finanțării proiectului. Odată cu realizarea proiectului, pentru USARB se deschid perspective frumoase, or în acest Centru vor fi amplasate toate laboratoarele Universității, vor fi deschise cel puțin zece Start Up-uri și multe altele”.

Un alt proiect al USARB este crearea, în una din zonele pitorești ale orașului Bălți, a unei Grădini Botanice.

„Guvernul ar putea accepta transmiterea în gestiunea USARB a circa 21 de hectare ale Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”. Dacă vom avea sprijinul inițial al Guvernului, inclusiv de natură financiară, cred că vom reuși să creăm, în premieră, o Grădină Botanică, așa cum au multe universități din alte țări”.

Ion Gagim a menționat că pe agendă mai sunt și planuri ce țin de infrastructura instituției, inclusiv pavarea curții universității, pentru început a părții centrale.

„La fel, suntem preocupați de identificarea unei soluții pentru cele două cămine studențești din zona „Telecentru”, nefuncționale de cca 17 ani. O eventuală formare a unui parteneriat public-privat la cele două edificii ne-ar permite să utilizăm fondurile obținute, de exemplu, pentru o reparație modernă a celor cinci cămine studențești din campusul universitar. Suntem în căutarea unei soluții și în privința autodromului universității, neutilizat acum. Ne propunem, la fel, crearea unor spații specializate în aer liber pentru sportul studențesc ș.a.”.

Cât privește procesul educațional, Universitatea intenționează să diversifice oferta didactică și să dezvoltăm noi programe de studii ce ar fi racordate la nevoile pieței muncii, aflată în continuă schimbare.

„Numai astfel vom convinge tinerii din regiune să studieze la Universitatea noastră.

USARB a devenit, de-a lungul anilor, un important centru educațional, științific și cultural. Tindem și în continuare ca universitatea să fie acel nucleu în regiunea de nord a țării care să emane numai lucruri bune, pozitive. USARB nu este o instituție „ermetică”. Ea este deschisă pentru diferite forme de colaborare cu toate segmentele sociale din regiune”, a precizat Ion Gagim.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților