Un ghid de buzunar axat pe „Rotaţia culturilor” a fost elaborat recent şi este destinat în special producătorilor agricoli ecologici pentru a-i ajuta să-şi crească rentabilitatea şi să-şi diminueze riscurile economice, transmite CURENTUL.
Or, alternarea corectă a culturilor are ca rezultate principale creșterea calității și fertilității solului, îmbunătățirea managementului buruienilor, reducerea riscului de infestare cu boli și insecte. În consecinţă, rotațiile de durată vor îmbunătăți structura solului prin sporirea materiei organice și a agregării, adică a capacităţii de a infiltra și a reține apa.
Potrivit autorilor, culturile fixatoare de azot (N) ar trebui să preceadă celor cu cerințe ridicate pentru substanțe nutritive. Astfel, culturile care se dezvoltă lent sau au acoperire limitată, cum ar fi tomatele sau ceapa, ar trebui să urmeze după cele care suprimă buruienile, precum lucerna, măzărichea, mazărea și ovăzul.
De asemenea, culturile de toamnă se alternează cu cele de primăvară. Drept urmare, nu trebuie să continuăm cu o cultură după alta din aceeași familie, cum ar fi tomatele, urmate de cartofi, vinete sau ardei dulce. Totodată, pe terenurile în pantă se cresc culturi perene pentru perioade mai lungi, cum ar fi lucerna sau amestecul de lucernă și raigras.
De regulă, înainte de însămânțarea târzie se cresc culturi de toamnă pentru a acumula materie organică și azot, iar înainte de semănatul timpuriu se optează pentru culturi de acoperire ce îngheață iarna, cum ar fi ovăz-mazăre sau hrișcă-leguminoase, pentru a acumula substanțe nutritive și pentru a avea un pat germinativ bun.
Ghidul a fost elaborat cu suportul expertului Seth Urbanowitz de la Universitatea din Colorado, SUA, voluntar în cadrul programului USAID Farmer-to-Farmer.
Versiunea electronică poate fi găsită pe www.movca.md la rubrica Publicaţii.
Publicaţia a fost realizată în cadrul proiectului „InfOrganic 2020-2022”, implementat de A.O. „Educaţie pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundaţiei „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED).