[ X ]
[ X ]
[ X ]
Recomandări pentru operatorii de transport rutier internațional în contextul COVID-19
18 Aprilie

În scopul protejării lucrătorilor din sectorul transporturilor, în contextul pandemiei de COVID-19, Agenția Națională Transport Auto vine cu un apel către operatorii de transport rutier internațional, transmite CURENTUL.

Luând în considerație importanța garantării siguranței tuturor conducătorilor auto implicați în efectuarea transportului rutier internațional, este necesară respectarea de către conducătorii auto și întreprinderile de transport a următoarelor măsuri speciale de protecție:

– Distanțarea socială trebuie să fie regula de bază, iar conducătorii auto trebuie să evite, pe cât de mult posibil, părăsirea vehiculului pentru interacțiuni sociale.

– Angajatorii trebuie să pună la dispoziția conducătorilor auto gel și săpun sanitar/dezinfectant.

– Vehiculul trebuie să fie curățat și dezinfectat înainte de fiecare nouă utilizare (în cazul transportului de persoane banchetele, mânerele, centurile de siguranță, ferestrele ș.a.).

– La punctele de încărcare/descărcare a mărfurilor sau îmbarcare/debarcare a pasagerilor conducătorii auto trebuie să rămână, pe cât de mult posibil, în interiorul vehiculului. Este necesară limitarea interacțiunii șoferilor cu pasagerii (de exemplu, permiterea îmbarcării doar la ușile din spate ș.a.). Atunci când este necesară interacțiunea cu pasagerii, conducătorii auto trebuie să păstreze distanța minimă de siguranță și să poarte echipament de protecție disponibil, precum mănuși.

– Toate documentele referitoare la operațiunea de transport trebuie transmise înainte de către întreprindere, prin mijloace electronice, atunci când acest lucru este posibil. Dacă se face schimb de documente fizice la punctele de încărcare/descărcare a mărfurilor, se recomandă ca conducătorii auto să utilizeze mănuși, gel antibacterian pentru mâini sau să se spele imediat după aceea pe mâini cu apă și cu săpun.

– Conducătorii auto trebuie să practice distanțarea socială în timpul pauzelor și a perioadelor de odihnă. În timpul acestora, se recomandă să se evite contactul cu alte persoane, inclusiv pasagerii.

– Pe cât de mult posibil, mesele trebuie luate în aer liber, departe de alte persoane, sau în interiorul vehiculului.

– În timpul controalelor și când stau în rândurile de așteptare de la frontiere, conducătorilor auto nu trebuie să li se ceară să părăsească vehiculul pentru verificări.

– În timpul verificării documentelor, documentele pe hârtie trebuie prezentate și manipulate, respectând o distanță minimă de siguranță. Conducătorii auto trebuie să le completeze în interiorul vehiculului.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților