[ X ]
[ X ]
[ X ]
Recomandări pentru Guvern în stabilizarea sistemului finanțelor publice și politicilor economice
25 Iulie

Expert-Grup a lansat, astăzi, ediția aniversară a revistei economice MEGA (Moldovan Economic Growth Analysis), care explică tendințele macroeconomice și sectoriale conturate pe parcursul anului 2018 și oferă prognoza principalilor indicatori economici pentru 2019-2020, informează CURENTUL.

Potrivit experților Expert-Grup, „în 2019 și 2020 PIB-ul Republicii Moldova va crește cu 4,4-4,5%, în principal, datorită industriei și comerțului. Valoarea adăugată brută în ambele sectoare va crește cu peste 6%, iar în 2020 se așteaptă o rată de creștere mai modestă, de circa 4% în industrie și peste 5% în sectorul comerțului. În 2019 valoarea adăugată brută în sectorul agricol va crește relativ modest, cu 1,8%, iar în 2020, în condiții climaterice normale, creșterea ar putea constitui puțin peste 4%. Sectorul construcțiilor este prognozat să crească cu 6,8% în 2019 și cu circa 3,4% în 2020”.

Astfel, la mai bine de o lună de la învestirea noului Guvern, Valeriu Prohnițchi a venit cu o serie de recomandări, care ar putea sprijini Guvernul în stabilizarea sistemului finanțelor publice și politicilor economice, pe termen scurt și promovarea dezvoltării pe termen mediu și lung.

„Printre acestea se regăsesc: stabilitatea politicii fiscale, sporirea veniturilor bugetare prin reducerea evaziunii, evaluarea strategică a cheltuielilor publice, dar și asigurarea transparenței absolute a sistemului finanțelor și proprietății publice. De asemenea, este imperativă o separare mai bună a sferei politice de cea economică și instituirea mecanismelor pentru evitare conflictelor de interese. Priorități pentru actuala conducere trebuie să rămână și asigurarea independenței băncii centrale, gestionarea balanței de plăți, asigurarea transparenței procesului de reformă a relațiilor de muncă și fortificarea cadrului instituțional, dar și fortificarea sistemului național de statistică”, a enumerate Prohnițchi.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților