Pe parcursul anului curent, activitățile în domeniul dezvoltării regionale au fost orientate spre implementarea noului Concept al politicii de dezvoltare regională, obiectivul major al căruia este creșterea competitivității și dezvoltării durabile a regiunilor țării, ajustarea disparităților și creșterea calității vieții cetățenilor.
Totodată, a fost inițiată dezvoltarea programului complementar în domeniul dezvoltării locale, menit să extindă aria de acoperire a proiectelor regionale.
? În comun cu Agențiile de Dezvoltare Regională, a fost lansat Concursul de proiecte de dezvoltare locală în cadrul Programului Național „Satul European”, finanțate din mijloacele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. În rezultat, a fost inițiată implementarea a 4️⃣6️⃣2️⃣ de proiecte de dezvoltare locală, care vor contribui la asigurarea accesului cetățenilor la servicii publice de calitate și infrastructură socială.
✅ A fost inițiat un nou ciclu de planificare strategică până în anul 2028, fiind aprobate două documente strategice importante:
▶️ Strategia Națională de Dezvoltare Regională pentru anii 2022-2028. Misiunea majoră a Strategiei este axată pe creșterea veniturilor din surse durabile și atenuarea inegalităților, creșterea accesului oamenilor la infrastructură fizică și utilități publice, ameliorarea condițiilor de muncă și reducerea ocupării informale, asigurarea dreptului fundamental la un mediu sănătos și sigur.
▶️ Documentul Unic de Program (DUP) pentru anii 2022-2024 care include 45 de proiecte de dezvoltare regională și 4️⃣9️⃣6️⃣ de proiecte de dezvoltare locală, cu un cost total de circa 3,1 mld. de lei.
✅ Au fost lansate 4️⃣1️⃣ de proiecte de dezvoltare regională și a 4️⃣6️⃣2️⃣ de proiecte de dezvoltare locală și au fost deja valorificați 538,1 mil. lei din Fondul național pentru dezvoltare regională și locală, și anume:
1️⃣ Aprovizionarea cu Apă şi Sanitație:
▶️21 proiecte inițiate în 2022;
▶️4 proiecte finalizate în 2022;
▶️peste 181 mil lei valorificați pentru anul 2022;
▶️ peste 20,5 mil lei valorificați din sursele UE/KfW;
✅ Rezultate:
✔️ 242,09 km de apeduct construit;
✔️ 52,06 km canalizare construit;
✔️ 2 stații de epurare în derulare;
✔️ 3 studii de fezabilitate elaborate.
2️⃣Eficiență Energetică:
▶️1 proiect în derulare, 2022;
▶️ 5 proiecte finalizate în 2022;
▶️80 296 570,74 lei valorificați pentru anul 2022;
✅ Rezultate:
✔️ 6 clădiri (Liceu + Centru de sănătate publică) renovate sub aspect de eficiență energetică;
✔️ 3800 elevi cu acces îmbunătățit la studii + populația din Găgăuzia cu acces îmbunătățit la centrul de sănătate mun. Comrat)
3️⃣Valorificarea infrastructurilor de afacere
▶️5 proiecte inițiate în 2022;
▶️1 proiect finalizat în 2022;
▶️20 739 743,54 lei valorificați pentru anul 2022;
✅ Rezultate:
✔️5 obiective de suport în afaceri în derulare;
✔️1 obiectiv de suport în afaceri conectat la structura de acces și utilități publice.
4️⃣Atracția turistică
▶️7 proiecte inițiate în 2022;
▶️ aproape 22 mil de lei valorificați pentru anul 2022;
✅ Rezultate:
✔️ 2 clădiri renovate. Alți indicatori vor fi atinși pe parcursul anului 2023.
5️⃣Revitalizare urbană
▶️5 proiecte inițiate;
▶️ 1 proiect finalizat
▶️3 subproiecte finalizate;
▶️27 479 303,44 lei valorificați pentru anul 2022;
✅ Rezultate:
✔️2 mini stadioane construite;
✔️6560 m2 – pavaj construit;
✔️5,4 km – drum construit;
✔️6 pavilioane construite la grădiniță;
✔️ renovarea unei școli- în derulare.
6️⃣Susținerea domeniului de cercetare, inovare și transfer tehnologic
✔️ inaugurarea NORTEK, primul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord (finalizat)
✅ Alte realizări importante în domeniu:
✔️a fost aprobată Legea privind Fondul național pentru dezvoltare regională și locală în format actualizat, care stabilește cadrul de formare și management a surselor financiare, precum și principiile de utilizare a acestora pentru finanțarea inițiativelor de dezvoltare regională și locală;
✔️a fost lansat concursul de proiecte în cadrul Programului Național pentru dezvoltarea orașelor poli de creștere – Edineț, Soroca, Ungheni, Orhei, Comrat, Cahul și autorităților administrației publice locale, cu statut de oraș sau municipiu, care au aprobate Programe de Revitalizare Urbană. Proiectele vor fi finanțate din mijloacele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.
✔️a fost aprobată ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”. Investițiile din contul proiectului, în mărime de 44,1 milioane de dolari, vor îmbunătăți accesul populației la servicii publice sigure și calitative de apă și canalizare;
✔️Lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău–Strășeni–Călărași au fost declarate utilitate public de interes național. Aceasta va debloca implementarea unui proiect de anvergură de aprovizionare cu apă, în valoare de cca 27,65 mil. euro, ce va conecta raioanele Strășeni și Călărași la apeductul magistral Chișinău;
✔️a fost ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte și a Protocolului de amendare a Acordului. Astfel, în premieră, se oferă posibilitatea locuitorilor a 4 raioane din Republica Moldova (Nisporeni, Ungheni, Fălești și Glodeni) să fie aprovizionați cu apă la nivelul standardelor europene, fiind conectați la sursele de apă din România.
✅ În vederea perfecționării cadrului instituțional de implementare a politicii de dezvoltare regională și locală au fost elaborate și aprobate:
✔️ Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale, care extind competențele Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și asupra dezvoltării locale;
✔️Regulamentul privind gestionarea mijloacelor financiare alocate în Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Regulamentul stabilește domeniile de intervenție, măsurile eligibile pentru finanțare și tipurile de proiecte. Astfel, sunt create condițiile și cadrul de organizare a concursurilor de propuneri de proiecte de dezvoltare regională și locală;
✔️ a fost instituit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală. Scopul instituției este implementarea programelor și proiectelor de dezvoltare locală, precum și monitorizarea procesului de organizare și realizare a lucrărilor în cadrul proiectelor de dezvoltare a localităților.
✅ Și pentru anul 2023, în agenda activităților ministerului în domeniu, sunt incluse obiective importante. Dezvoltarea localităților țării necesită eforturi continue și consistente.