[ X ]
Realizările cu care se mândrește fostul șef adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: „Am lăsat în urma mea o poliţie puternică, modernă, curajoasă şi inteligentă”
9 Martie

În ciuda tuturor amenințărilor grave prin care a trecut R. Moldova în perioada cât a fost director adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc menționează că a reușit împreună cu echipa de profesioniști să facă față tuturor provocărilor. Despre realizările sale în cadrul IGP, Gheorghe Cavcaliuc a vorbit în cadrul unui interviu pentru Almanah Politic 2019, transmite CURENTUL.

Gheorghe Cavcaliuc a vorbit despre perioada protestelor.

„În anii 2015 şi 2016, atunci când societatea era scindată, politizată la maxim, dar şi manipulată de toţi politicienii de atunci şi de forţe neprietenoase Republicii Moldova, jucându-se pe emoţii, având la bază povara şi situaţia socială în care se afla ţara, în ciuda tuturor tentativelor din interiorul şi exteriorul ţării de a transforma protestele paşnice în violenţe şi haos, folosind cetăţenii sinceri, ca prim-comandant, care conducea toate forţele de ordine, nu doar din poliţie, dar din întreg MAI, am avut înţelepciunea, experienţa şi pregătirea profesională, dar şi curajul, cu suportul conducătorilor din subordine, de a lua decizii corecte, în interesul ţării. Astfel, protestele nu au degenerat în dezordini în masă, în urma cărora puteau fi repetate evenimentele din 7 aprilie 2009 sau, şi mai grav, să avem pierderi de vieţi omeneşti, devastarea instituţiilor statului şi alte consecinţe nefaste, care nu pot fi restabilite nici peste zeci de ani.

Tentative au fost multe şi voi puncta câteva dintre acestea. La 6 septembrie 2015, în PMAN au participat la protest aproape 100 000 de persoane, iar eu aveam în subordine doar 5000 de angajaţi ai MAI, marea majoritate dintre ei fără pregătire în domeniul ordinii publice, cu foarte puţină dotare specială în acest sens, iar provocări au fost multiple şi complicate în acea zi.

La 20 octombrie 2015, când unul dintre combatanţii conflictului armat de pe Nistru, a venit în corturile protestatarilor din PMAN, fiind în stare de ebrietate, a scos o grenadă de luptă, pe care a vrut s-o explodeze, şi doar graţie reacţiei prompte şi profesioniste a noastre, a poliţiei, am reuşit să-l dezarmăm, să-i salvăm viaţa lui şi a multor cetăţeni nevinovaţi, care, în acele momente, mergeau pe trotuar sau în transportul public, privat, spre casă, fără să bănuiască de pericolul morţii care era la un pas de ei, dar nu era în puterile lor să-l evite.

Nu pot fi trecute cu vederea nici evenimentele din jurul Parlamentului din data de 20.01.2016, blocarea deputaţilor şi a Cabinetului de miniştri, pe care i-am evacuat în siguranţă, deghizându-i în poliţişti şi prin alte operaţiuni speciale de evacuare, violenţele asupra multor deputaţi, miniştri şi poliţişti, dar şi deteriorarea unei intrări în clădire cu pătrunderea protestatarilor în interior. Graţie faptului că am luat decizii prompte şi corecte, mulţumită echipei de comandanţi şi poliţişti curajoşi, am evitat vărsări de sânge, pierderi de vieţi omeneşti în această importantă instituţie a statului.

Sunt multe situaţii când viaţa poliţiştilor sau a protestatarilor atârna pe un fir de aţă şi, graţie acelor decizii înţelepte şi importante, luate de mine în calitate de comandant al forţelor de ordine, în Republica Moldova a fost păstrată pacea, au fost evitate vărsările de sânge, pierderile de vieţi omeneşti şi protejate cele mai importate instituţii ale statului, devastarea cărora putea să coste ţara mai apoi sute de milioane de lei, bani ce ar fi trebuit alocaţi pentru reabilitare”, povestește Gheorghe Cavcaliuc.

O altă realizare a sa este elaborarea „Strategiei de dezvoltare a Poliției”.

„Un alt aspect, de care sunt mândru pentru că l-am realizat împreună cu doi colegi ai mei, Vlad Negura şi Marian Tutilescu, este elaborarea celui mai important document din istoria poliţiei moderne de până acum – ,,Strategia de dezvoltare a poliţiei”. Acest act, aprobat la începutul anului 2016 de Guvern, a adus Poliţiei Republicii Moldova, pe perioada anilor 2016-2020, aproape 50 de milioane de euro, fonduri europene, care au dezvoltat, dezvoltă şi vor dezvolta, inclusiv până în 2020, Poliţia Naţională prin: instruirea ofiţerilor în ţară şi peste hotare; construcţia centrului de instruire CEPAL; dotarea poliţiştilor din toată ţara cu tehnică de calcul, softuri, automobile de serviciu; reparaţia, reconstrucţia sau chiar construirea de la zero a multor sedii poliţieneşti din întreaga ţară; implementarea, ajustarea şi dotarea la cele mai înalte niveluri cu canale securizate de comunicare ,,TETRA”, pentru măsuri de ordine publică, intervenţie la apelurile cetăţenilor şi combaterea criminalităţii organizate etc.”, a spus Gheorghe Cavcaliuc.

De asemenea, o altă realizare ține de înregistrarea sa în cadrul Comisiei Unificate de Control.

„O altă realizare, de care sunt mândru, a fost înregistrată în cadrul CUC. Din momentul când am fost desemnat de Guvern ca parte a delegaţiei, am iniţiat şi apoi, cu ajutorul colegilor din CUC, am elaborat procedurile operaţionale standard pentru poliţiştii care activează în zona de securitate. De-a lungul anilor, de la îngheţarea conflictului armat de pe Nistru, poliţiştii din zona de securitate întotdeauna au fost hărţuiţi şi provocaţi de forţele separatiste şi nimeni, niciodată, nu le putea spune clar cum să reacţioneze într-o situaţie sau alta, de aceea ei, în majoritatea cazurilor, improvizau sau procedau cum le ziceau colegii mai experimentaţi, dar asta oricum aducea la conflict cu partea transnistreană, pentru că, de multe ori, nu se acţiona corect. Am studiat cazuistica incidentelor din anii ‘90 şi până în 2017 şi, pe baza lor, consultându-mă cu colegii din teritoriu, trecând expertiza CUC, am elaborat o instrucţiune foarte importantă, care ghidează şi protejează poliţiştii noştri, iar celor din stânga Nistrului le este mult mai complicat să provoace poliţiştii noştri cu scopul de a învinui Republica Moldova de diverse conflicte sau de încălcarea drepturilor omului”, a mai spus fostul șef adjunct al IGP.

Gheorghe Cavcaliuc afirmă că a lăsat în urma sa o poliţie puternică, modernă, curajoasă şi inteligentă, cu o perspectivă uriaşă de a se reforma fundamental, fiind un exemplu pentru multe alte instituţii ale statului, iubită şi apreciată de poporul nostru.

Interviul integral îl puteți citi aici.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților