[ X ]
[ X ]
[ X ]
Reacție după alegeri: Uniunea Europeană se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova, care susțin procesul de reformă
26 Februarie

Declarația Purtătorului de cuvânt pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate/Politica Europeană de vecinătate și extindere privind alegerile parlamentare din Republica Moldova a fost publicată pe pagina Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, informează CURENTUL.

Potrivit sursei citate, „alegerile parlamentare au avut loc în Republica Moldova la 24 februarie. Rezultatele preliminare au fost comunicate de către Comisia Electorală Centrală, iar procesul electoral va fi încheiat odată ce Curtea Constituțională va valida rezultatul final”. „Conform concluziilor preliminare ale Misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor, alegerile au fost „competitive și drepturile fundamentale au fost, în general, respectate”. Cu toate acestea, s-au constatat deficiențe pe parcursul campaniei și în ziua alegerilor, în special „afirmații de presiune asupra angajaților publici, indicii puternice de cumpărare a voturilor și utilizarea abuzivă a resurselor de stat”. Toate neajunsurile identificate de misiunea de observare a alegerilor OSCE/ODIHR ar trebui abordate pe baza recomandărilor OSCE/ODIHR în vederea viitoarelor alegeri la toate nivelurile”, se spune în declarație.

Totodată, se menționează că, Uniunea Europeană a monitorizat îndeaproape întregul proces electoral, inclusiv campania și Ziua alegerilor, și va continua să urmărească în întregime evoluțiile postelectorale, în vederea evaluării impactului său asupra democrației și pluralismului în Republica Moldova. „Uniunea Europeană sprijină eforturile de consolidare a democrației în Republica Moldova și subliniază că respectarea voinței alegătorilor este unul dintre principiile democratice fundamentale”, mai spune purtătorul de cuvânt.

Potrivit declarației, acestea au fost primele alegeri desfășurate în cadrul noului sistem electoral mixt. „După cum s-a arătat deja în Concluziile Consiliului din 26 februarie 2018, majoritatea modificărilor importante aduse Codului Electoral în 2017 nu au fost conforme cu unele dintre recomandările-cheie ale Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei și ale OSCE / ODIHR. Desfășurarea acestor alegeri a confirmat necesitatea de a aborda aceste recomandări și de a continua eforturile de aliniere a legislației electorale și a implementării acesteia la standardele internaționale”, menționează acesta.

În context, „Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va continua să se concentreze pe acordarea de beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova”. „În acest spirit, Uniunea Europeană se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova, care susțin procesul de reformă care se află în centrul Acordului nostru de Asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor indiferent de afilierea politică, independența sistemului judiciar și de de-politizarea instituțiilor statului. Vom continua să bazăm relația cu Republica Moldova asupra principiului condiționalității și respectului pentru statul de drept și standardele democratice”, conchide purtătorul de cuvânt.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților