[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ratingul Moody`s: R. Moldova a reușit să depășească bariera negativă datorită semnării acordului cu FMI
15 Ianuarie

Una dintre cele mai credibile agenţii globale de evaluare, Moody’s a îmbunătăţit puternic ratingul de ţară al Republicii Moldova. Astfel, indicatorul a trecut de la negativ la stabil cu valoarea B3, transmite CURENTUL.

Potrivit comunicatului difuzat de Moody’s, îmbunătăţirea ratingului a fost influenţată de reducerea riscurilor de credit ca urmare a semnării în 2016 a Acordului de finanţare cu FMI, adoptarea modificărilor legislative care impun o guvernanţă corporativă transparentă pentru sectorul bancar şi consolidează competenţele Băncii Naţionale. De asemenea, ratingul reflectă şi stabilitatea politică instalată după multiplele schimbări ale Guvernului în perioada 2014-2015, atunci când a fost deconspirată frauda din sistemul bancar.

Analiştii agenţiei estimează că ratingul Moldovei încă rămâne limitat semnificativ de nivelul înalt de sărăcie, baza economică redusă, impedimentele structurale în calea creşterii economice şi a puterii instituţionale foarte slabe a ţării. Ratingul B3 mai reflectă şi riscul politic legat de conflictul transnistrean.

Agenţiile de rating sunt considerate drept principala, dar şi cea mai obiectivă sursă de informare pentru investitori şi guverne. Notarea financiară a agenţiei de rating reprezintă aprecierea riscului de solvabilitate financiară a statului.

Actualmente, Republica Moldova are semnat un contract cu agenţia internaţională de rating Moody’s Investors Service în vederea prestării serviciilor de evaluare a rating-ului suveran. Acest contract a fost semnat în februarie 2010.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților