[ X ]
Rata inflației în prima lună a anului a crescut! Cui se datorează majorarea
15 Februarie

În luna ianuarie 2017, rata anuală a inflației a constituit 3%, în creștere cu 0.6 puncte procentuale față de luna precedentă și s-a aflat sub limita inferioară a intervalului de variație de ±1.5 puncte procentuale de la ținta de 5%, transmite CURENTUL.

Evoluția respectivă a fost determinată de dinamica prețurilor în luna ianuarie și de efectul unui nivel scăzut al inflației la începutul anului 2016.

Riscurile externe de natură inflaționistă sunt asociate majorării prețurilor internaționale la produsele alimentare, incertitudinii evoluției prețurilor la petrol și la gazele naturale alături de accelerarea creșterii economice în regiune. Riscuri și incertitudini de proveniență internă la adresa inflației decurg din persistența unui nivel înalt de lichiditate pe piața monetară, alături de impactul modificărilor de accize și, respectiv, al recoltei din anul 2017. Totodată, amânarea ajustărilor de tarife la serviciile reglementate alături de expirarea taxelor vamale la importul unor produse din Ucraina generează un impact dezinflaționist asupra evoluției ulterioare a inflației.

BNM estimează că rata anuală a inflației va avea o traiectorie ascendentă până în trimestrul III 2017 și se va afla în limitele coridorului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de 5%, în corespundere cu prognoza inflației din Raportul asupra inflației nr.1, 2017.

În același timp, în luna ianuarie curent rata anuală a inflației a fost cu 10.4 puncte procentuale inferioară celei din luna ianuarie 2016. Similar perioadelor anterioare, dinamica anuală a prețurilor la produsele alimentare  (1.5 puncte procentuale) și cea a inflației de bază (1.2 puncte procentuale) au exercitat cel mai mare impact asupra inflației.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la produsele și serviciile reglementate a constituit minus 1.3%, inferior cu 0.2 puncte procentuale față de nivelul lunii precedente și cu 14.4 puncte procentuale celui din luna ianuarie 2016.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților