[ X ]
[ X ]
[ X ]
Rata criminalității în Capitală a scăzut față de anii precedenți. Ce arată cifrele
15 Noiembrie

Combaterea şi diminuarea ratei criminalităţii pe teritoriul municipiului Chişinău în prezent are la bază desfăşurarea continuă a acţiunilor de sensibilizare a cetăţenilor, campanii sociale de informare („Supraveghere de vecinătate”, „Sport+Şcoală+Polţie”, „Ziua Familiei”, „Adolescenţă fără violenţă” ,, Bunicii Grijulii”, ,, Eu iubesc viața, spun drogurilor NU ‘’, ,, Copil școlarizat, copil protejat”, etc.) precum şi operaţiunile speciale puse în aplicare (Mac-2018, căutarea infractorilor, măsuri profilactice de combatere a infracţiunilor patrimoniale), demarate pe tot parcursul anului.

Graţie faptului că, până în prezent, Poliţia Capitalei a destructurat zeci de grupări criminale specializate în atacuri tâlhăreşti, jafuri stradale, infracţiuni patrimoniale, precum şi legate de circulaţia ilegală şi consumul de droguri, se constată o descurajare a elementelor criminale în comparaţie cu perioadele anilor precedenţi. Astfel, în 10 luni ale anului curent, în municipiul Chişinău au fost comise şi înregistrate 8 000 de infracţiuni, ceea ce constituie o diminuare cu 9,2% comparativ cu 2017.

În comparaţie cu perioada analogică a anului 2016, numărul de infracţiuni s-a redus cu circa 30%. Majoritatea infracţiunilor din cele înregistrate sunt contra patrimoniului – 62,5%, atestându-se o diminuare cu 8,59 % în comparaţie cu anul precedent. La capitolul infracţiuni grave şi deosebit de grave se constată o descreştere: cazuri de şantaj (-51,9%), violuri (-30,2%), proxenetism (-28,6%), jafuri (-21,0%), furturi din apartamente (-25,7%), pungăşii (-10,9%), alte categorii de furturi (-10,7 %).

La compartimentul accidente rutiere, pe parcursul a 10 luni de activitate, angajaţii Secţiei supraveghere transport şi circulaţie rutieră din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău au înregistrat şi intervenit la documentarea a 12 625 astfel de cazuri, ceea ce este cu 1204 mai puţin decât perioada similară a anului 2017. Dintre acestea, numărul accidentelor soldate cu pagube materiale s-a redus cu 8,71%, a persoanelor traumatizate – cu 1,82%, a cazurilor letale – cu 22,22%.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților